Aspicul este o reteta care seamana foarte mult cu traditionala noastra piftie, doar ca este mai bogat in ingrediente si arome!
Timp de preparare
4-5 ore
Dificultate
greu
Ingrediente
700 g carne de vita
1.5- 2 kg oase de vitel
600 g sorici
2 cepe
1 bucata de telina
2 morcovi
200 ml vin alb
frunze de dafin
tarhon
boabe de piper
otet
sare
Mod de preparare
Fierbe oasele de vitel in 5-6 litri de apa si lasa-le pana cand scade la jumatate.
Separat, intr-o oala mai mare, bate albusurile oualor si pune peste ele cam 150 de ml apa.
Adauga, pe rand toate ingredientele: cepele, morcovii si telina intregi, o frunza de dafin, 7-8 boabe de piper, 2-3 fire de tarhon, o lingura de otet, carnea de vita tocata si vinul. Amesteca-le bine.
Dupa ce ai strecurat zeama de la oase, las-o sa se raceasca si apoi adaug-o treptat, amestecand continuu, peste amestecul de ingrediente pregatit.
Pune oala la fiert, la foc mic, si las-o pana cand se coaguleaza albusul.
Aspicul se testeaza scotand putina zeama pe o farfurie. Daca se intareste imediat, inseamna ca este gata si poti opri focul.
Strecoara zeama si pune-o in forme, exact ca la piftie. Adauga si bucati de legume in interiorul formelor, pentru ca aspicul sa fie aspectuos cand il scoti sau tai.