Focaccia Dulce Fiamminga

/ / Modificat: 2025-03-27
Focaccia Dulce Fiamminga

Focaccia Dulce Fiamminga este un desert delicios, inspirat din traditiile bucatariei italiene, perfect pentru a adauga un strop de savoare oricarei mese. Cu un aluat moale si pufos, imbogatit cu unt, zahar brun si coaja de portocala, acest preparat aduce o combinatie perfecta de texturi si arome. Ideala pentru o gustare de dupa-amiaza sau pentru a infrumuseta o ocazie speciala, Focaccia Dulce Fiamminga se prepara simplu si rapid, oferind o adevarata placere pentru papilele gustative. Incearc-o si lasa-te rasfatat de dulceata sa fina si aroma intensa!

Ingrediente:

  • 500 g faina

  • 100 ml apa usor calduta

  • 100 ml lapte usor caldut

  • 30 g drojdie proaspata (sau 9 g drojdie liofilizata)

  • 100 g unt la temperatura camerei

  • 50 g zahar

  • un varf sare

  • coaja rasa de la o portocala

  • 2 plicuri zahar vanilat

  • 50 g unt (pentru uns)

  • 100 g zahar brun (pentru a presara pe deasupra inainte de coacere)

Instructiuni:

  1. Prepararea aluatului:

    • In un bol mic, dizolva drojdia proaspata in apa calduta si adauga 1 lingura de zahar din cantitatea totala. Lasa amestecul sa stea 10-15 minute pentru a activa drojdia.

    • In alt bol, pune faina, zaharul ramas, sarea, zaharul vanilat si coaja rasa de portocala. Amesteca bine ingredientele uscate.

    • Adauga amestecul de drojdie, laptele caldut si untul moale. Framanta aluatul pana cand devine elastic si nu se mai lipeste de maini (aproximativ 10 minute).

    • Daca este nevoie, poti adauga putina faina sau apa, dar trebuie sa fii atenta sa obtii un aluat usor lipicios.

  2. Lasarea aluatului la dospit:

    • Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei sau unt, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc cald, timp de aproximativ 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.

  3. Formarea si coacerea Focacciei:

    • Dupa ce aluatul a dospit, pune-l pe o tava tapetata cu hartie de copt (aproximativ 30x40 cm). Intinde-l usor cu mainile pentru a obtine o forma rectangulara.

    • Cu degetele, apasa usor aluatul pentru a crea gauri pe suprafata acestuia.

    • Topeste 50 g de unt si unge uniform toata suprafata aluatului. Presara zaharul brun si mai adauga inca putina coaja de portocala, daca doresti un gust mai intens.

    • Lasa focaccia la dospit inca 15-20 de minute pentru a se relaxa si a se ridica usor.

  4. Coacerea:

    • Preincalzeste cuptorul la 180°C (sau 160°C cu ventilatie).

    • Coace focaccia timp de 20-25 de minute sau pana cand devine aurie si crocanta la exterior.

  5. Servirea:

    • Lasa focaccia sa se raceasca putin inainte de a o taia. Se poate servi simpla sau cu un strop de miere deasupra.

Pofta buna!

Sursa: www.lauraadamache.ro

Sursa foto: freepik

 

Taguri Aperitiv

Articole recomandate

Citeste si despre