Focaccia Dulce Fiamminga este un desert delicios, inspirat din traditiile bucatariei italiene, perfect pentru a adauga un strop de savoare oricarei mese. Cu un aluat moale si pufos, imbogatit cu unt, zahar brun si coaja de portocala, acest preparat aduce o combinatie perfecta de texturi si arome. Ideala pentru o gustare de dupa-amiaza sau pentru a infrumuseta o ocazie speciala, Focaccia Dulce Fiamminga se prepara simplu si rapid, oferind o adevarata placere pentru papilele gustative. Incearc-o si lasa-te rasfatat de dulceata sa fina si aroma intensa!
Ingrediente:
-
500 g faina
-
100 ml apa usor calduta
-
100 ml lapte usor caldut
-
30 g drojdie proaspata (sau 9 g drojdie liofilizata)
-
100 g unt la temperatura camerei
-
50 g zahar
-
un varf sare
-
coaja rasa de la o portocala
-
2 plicuri zahar vanilat
-
50 g unt (pentru uns)
-
100 g zahar brun (pentru a presara pe deasupra inainte de coacere)
Instructiuni:
-
Prepararea aluatului:
-
In un bol mic, dizolva drojdia proaspata in apa calduta si adauga 1 lingura de zahar din cantitatea totala. Lasa amestecul sa stea 10-15 minute pentru a activa drojdia.
-
In alt bol, pune faina, zaharul ramas, sarea, zaharul vanilat si coaja rasa de portocala. Amesteca bine ingredientele uscate.
-
Adauga amestecul de drojdie, laptele caldut si untul moale. Framanta aluatul pana cand devine elastic si nu se mai lipeste de maini (aproximativ 10 minute).
-
Daca este nevoie, poti adauga putina faina sau apa, dar trebuie sa fii atenta sa obtii un aluat usor lipicios.
-
-
Lasarea aluatului la dospit:
-
Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei sau unt, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc cald, timp de aproximativ 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
-
-
Formarea si coacerea Focacciei:
-
Dupa ce aluatul a dospit, pune-l pe o tava tapetata cu hartie de copt (aproximativ 30x40 cm). Intinde-l usor cu mainile pentru a obtine o forma rectangulara.
-
Cu degetele, apasa usor aluatul pentru a crea gauri pe suprafata acestuia.
-
Topeste 50 g de unt si unge uniform toata suprafata aluatului. Presara zaharul brun si mai adauga inca putina coaja de portocala, daca doresti un gust mai intens.
-
Lasa focaccia la dospit inca 15-20 de minute pentru a se relaxa si a se ridica usor.
-
-
Coacerea:
-
Preincalzeste cuptorul la 180°C (sau 160°C cu ventilatie).
-
Coace focaccia timp de 20-25 de minute sau pana cand devine aurie si crocanta la exterior.
-
-
Servirea:
-
Lasa focaccia sa se raceasca putin inainte de a o taia. Se poate servi simpla sau cu un strop de miere deasupra.
-
Pofta buna!
Sursa: www.lauraadamache.ro
Sursa foto: freepik