Aveti mai jos o idee de un pranz pentru o persoana lacto-vegetariana, frigarui cu legume si tofu, la care adaugati un delicios pesto de leurda. O idee minunata , mai ales in perioada postului, cum suntem acum.
Ingrediente
Pentru frigarui:
-
1 pachet de tofu (preferabil ferm, scurs bine si taiat cuburi)
-
1 ardei gras rosu (kapia)
-
1 ardei gras galben (kapia)
-
1 ardei gras verde (kapia)
-
1 dovlecel zucchini (taiat rondele de ~1 cm grosime)
-
10-12 ciuperci champignon mici (intregi sau taiate in jumatate, daca sunt mai mari)
-
1 ceapa rosie (taiata in bucati mai mari)
-
10-12 rosii cherry
-
2 linguri ulei de masline
-
1 lingurita sare
-
½ lingurita piper
-
1 lingurita boia afumata (optional)
-
½ lingurita usturoi granulat (optional)
-
bete pentru frigarui (daca sunt din lemn, lasa-le la inmuiat 15 minute in apa)
Mod de preparare
-
Pregatirea ingredientelor:
-
Taiati tofu in cuburi si lasati-l la scurs pe un prosop de hartie.
-
Taiati legumele in bucati potrivite pentru frigarui.
-
Amestecati legumele si tofu intr-un bol mare, adaugati uleiul de masline, sare, piper, boia si usturoi granulat. Amestecati bine.
-
-
Asamblarea frigaruilor:
-
infigeti alternativ legumele si tofu pe betele de frigarui, astfel incat sa fie colorate si echilibrate.
-
-
Gatirea frigaruilor:
-
Pe grill/gratar: Gatiti frigaruile pe un gratar incins 10-12 minute, intorcandu-le la jumatatea timpului.
-
in tigaie grill: Prajiti-le la foc mediu, rotindu-le din cand in cand, pana devin usor rumenite.
-
La cuptor: Coaceti-le la 200°C pentru 15-20 de minute, intorcandu-le la jumatatea timpului.
-
Pesto de leurda
Ingrediente:
-
360 g leurda (spalata si scursa bine)
-
150 g amestec de nuci (fulgi de migdale + nuci sau orice oleaginoase preferi)
-
100 g parmezan (sau fulgi de drojdie inactiva pentru varianta vegana)
-
200 ml ulei de floarea-soarelui presat la rece
-
sare (dupa gust)
-
zeama de lamaie (dupa gust, aprox. 1-2 linguri)
Mod de preparare:
-
Pune leurda, nucile si parmezanul intr-un blender sau robot de bucatarie.
-
Adauga jumatate din ulei si incepe sa mixezi. Adauga treptat restul de ulei, mixand pana obtii o consistenta cremoasa.
-
Potriveste de sare si zeama de lamaie dupa gust. Daca vrei un pesto mai lichid, poti adauga putin ulei sau apa.
-
Transfera pesto-ul intr-un borcan si pastreaza-l la frigider. Se poate conserva cateva zile.
Asamblare si servire:
-
Serveste frigaruile cu acest pesto aromat, fie ca dip, fie uns peste frigarui inainte de servire.
-
Optional, poti adauga si cateva seminte de pin sau extra nuci crocante deasupra pentru un plus de textura.
Pofta buna!
Sursa: www.laurafrunza.com
Sursa foto: freepik