Ghiudemul, un produs de macelarie extrem de gustos, se poate pregati si acasa, daca gospodinele au in fata reteta potrivita. Si pentru ca se apropie Pastele, iar mieii si oile vor fi sacrificati, poti incerca sa iti pregatesti singur acest mezel.
Foto: bunatatitraditionale.ro
Timp de preparare
60 min + 25 zile
Dificultate
Medie
Ingrediente
2 kg oaie
1 kg carne porc
1 kg carne vaca
usturoi
cimbru
ienibahar
scortisoara pisata
sare
piper macinat
chimen macinat
intestine de oaie
Mod de preparare
Curata carnea de oase si grasime, apoi da-o prin masina de tocat si lasa totul intr-un vas adanc.
Amesteca mixul de carne cu mirodeniile macinate, potriveste de sare si piper si adauga usturoiul (dupa gust) amestecat cu apa.
Spala foarte bine intestinele de oaie si da-le cu sare. Dupa ce intestinele au stat la sare minim opt ore, le speli din nou, apoi le umpli cu amestecul de carne.
Leaga cele doua capete ale intestinelor cu o sfoara groasa si rezistenta, apoi aseaza-le unele langa altele si acopera-le cu greutati.
Lasa ghiudemul cu greutati la presat minim 4 zile.
Pune ghiudemul la fum, circa zece zile, dupa care il pui iar sub greutati.
Foloseste greutati mai mari, pentru ca ghiudemul sa capete forma lata, specifica.
Pune ghiudemul la fum pentru inca o zi, apoi il lasi la uscat o saptamana, in curent de aer.