Parizerul este un preparat din carne de pui sau porc si condimente. Proportia de carne ar trebui sa fie de 80%, doar ca acest lucru nu il regasim in produsele din comert si de aceea propunem o reteta de parizer facuta in casa cu ingrediente de calitate. Este o reteta 100% sanatoasa si naturala, mai ales daca folosim carne dintr-o sursa sigura. Atat copiii, cat si adultii vor fi incantati de acest preparat.
Ingrediente pentru parizer de casa
- 500 g carne de pui (doua pulpe dezosate si jumatate dintr-un piept)
- 1 l apa
- 3 foi de dafin
- 4 catei de usturoi
- 1 lingurita sare
- Piper negru macinat (dupa gust)
- 20 g gelatina (sau 30 g, pentru o textura mai ferma)
- 2 linguri suc de sfecla rosie (pentru culoare)
Cum se prepara parizerul in casa
1. Prepararea carnii:
- Spala bine carnea de pui si taie-o in bucati mici.
- Pune carnea intr-o oala impreuna cu apa, foile de dafin si o jumatate de lingurita de sare.
- Fierbe carnea la foc mic timp de 30-40 de minute, pana devine foarte frageda. indeparteaza spuma formata la suprafata.
2. Prepararea bazei:
- Dupa ce carnea este fiarta, scoate-o din supa si las-o sa se raceasca usor.
- indeparteaza foile de dafin din lichid si pastreaza supa (aproximativ 500 ml).
- Paseaza carnea cu ajutorul unui blender sau robot de bucatarie pana obtii o pasta fina.
3. Prepararea gelatinei:
- Hidrateaza gelatina in 100 ml din supa calda (nu fierbinte) si amesteca bine pana se dizolva complet.
- Adauga sucul de sfecla rosie pentru culoare.
4. Asamblarea compozitiei:
- Amesteca pasta de carne cu supa ramasa, usturoiul pisat, piperul macinat si restul de sare.
- Adauga gelatina hidratata si omogenizeaza compozitia.
5. Modelarea parizerului:
- Pregateste o forma cilindrica (poti folosi o sticla de plastic taiata sau o folie alimentara rezistenta).
- Toarna compozitia in forma, presand usor pentru a elimina bulele de aer.
- Sigileaza bine forma (daca folosesti folie, ruleaz-o strans si leaga capetele).
6. Racirea:
- Pune forma in frigider pentru 6-8 ore sau peste noapte, pana cand compozitia se intareste.
7. Servirea:
- Scoate parizerul din forma si taie-l felii subtiri.
- Se poate servi simplu, cu paine, mustar sau ca parte a unui platou rece.
Daca preferi o textura mai ferma, creste cantitatea de gelatina la 30 g. Poti adauga condimente suplimentare, cum ar fi boia dulce sau ierburi aromatice, pentru a personaliza aroma.
Pofta buna!
- Sursa: www.bucataras.ro
- Sursa foto: freepik