Placintele cu cartofi si mujdei de usturoi reprezinta o reteta de post atipica, cu care poti "condimenta" putin meniul, uneori plictisitor si fad, din aceasta perioada.
Timp de preparare
45 min.
Dificultate
mediu
Ingrediente
Aluat
500 g faina
300 ml apa calda (dar nu fierbinte)
25 g drojdie uscata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
Umplutura
1 kg cartofi
7-8 linguri ulei de floarea-soarelui
sare
piper
Mujdei de usturoi
5 catei de usturoi
3 linguri de ulei
sare
piper
Mod de preparare
Prepara maiaua, amestecand drojdia cu apa calduta si zaharul. Adaug-o peste faina amestecata cu putina sare si framanta pana cand obtii un aluat elastic. Lasa-l la crescut 45 de minute.
Intre timp, prepara umplutura. Fierbe catofii cubulete si paseaza-i ca la piure, apoi incorporeaza treptat uleiul in ei. Condimenteaza cu sare si piper. Imparte aluatul crescut in 8 bilute. Intinde-le in foi subtiri si asaza pe fiecare cate 2 linguri de umplutura de cartofi. Impatureste bine umplutura in aluat si inchide-o pe margini, apasand cu degetul.
Prajeste placintele in baie de ulei incins, pana cand se rumenesc, apoi pregateste mujdeiul. Piseaza usturoiul si freaca-l cu sare, apoi adauga uleiul treptat pana cand formezi o maioneza. Asezoneaza-l cu putin piper si toarna-l peste placinte.