Reteta clasica de paine Ciabatta

/ / Modificat: 2025-03-18
Reteta clasica de paine Ciabatta

Ciabatta este o paine traditionala italiana, apreciata pentru textura sa usoara, plina de alveole si crusta crocanta. Originara din regiunea Veneto, aceasta paine este ideala pentru sandvisuri delicioase, bruschette sau pur si simplu servita alaturi de ulei de masline si branzeturi fine. Reteta de mai jos este una clasica, cu ingrediente simple, dar care, printr-o tehnica atenta de preparare, ofera un rezultat spectaculos. Urmeaza pasii si bucura-te de gustul autentic al painii italiene facute in casa!

Ingrediente:

  • 500 g faina tip 650

  • 400 ml apa calduta

  • 10 g sare

  • 7 g drojdie uscata (sau 20 g drojdie proaspata)

  • 1 lingurita zahar

  • 2 linguri ulei de masline extravirgin

Mod de preparare:

  1. Activarea drojdiei

    • intr-un bol, dizolva drojdia si zaharul in 100 ml de apa calduta (din cantitatea totala).

    • Lasa amestecul sa stea 10-15 minute, pana cand devine spumos.

  2. Prepararea aluatului

    • intr-un bol mare, cernem faina si adaugam sarea.

    • Turnam drojdia activata si restul de apa treptat, amestecand cu o lingura de lemn sau cu mana.

    • Adaugam uleiul de masline si framantam aluatul timp de 10-15 minute. Aluatul va fi moale si lipicios, dar nu trebuie adaugata faina in exces.

  3. Prima dospire

    • Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam aluatul la dospit timp de 1,5 - 2 ore, pana isi dubleaza volumul.

  4. Formarea painii

    • Presaram faina pe suprafata de lucru si rasturnam aluatul fara a-l framanta prea mult.

    • il impartim in doua bucati si le modelam usor in forma de baghete late si plate, fara a le presa prea mult.

    • Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam la dospit 30-40 de minute.

  5. Coacerea

    • Preincalzim cuptorul la 220°C si punem pe fundul cuptorului un vas cu apa fierbinte pentru a crea abur.

    • Coacem painile timp de 20-25 de minute, pana cand devin aurii si crocante.

  6. Racirea

    • Lasam painea sa se raceasca pe un gratar inainte de a o taia.

Pofta buna! 

Sursa: www.retetefeldefel.ro

Sursa foto: freepik

Taguri Paine

Articole recomandate

Citeste si despre