Reteta Traditionala de Lazarite (de post)

/ / Modificat: 2025-04-10
Reteta Traditionala de Lazarite (de post)

Prepararea "Lazaritelor": Ofranda pentru suflete si bucurie pentru cei mici: In multe gospodarii, in Sambata lui Lazar se coc placinte speciale, numite "Lazarite" sau "turte ale lui Lazar". Acestea au forme variate, uneori antropomorfe, simbolizand trupul lui Lazar. Ele sunt pregatite ca ofranda pentru sufletele celor adormiti si sunt impartite copiilor, vecinilor sau persoanelor nevoiașe, ca un act de caritate si pomenire.

Reteta Traditionala de Lazarite (de post):

Aceasta reteta simpla va permite sa pregatiti acasa aceste placinte speciale, perfecte pentru a marca Sambata lui Lazar alaturi de familie.

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
  • 100 g zahar
  • 250 ml apa calduta (sau lapte de soia/migdale pentru varianta de post mai bogata)
  • 50 ml ulei vegetal
  • Coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • Un praf de sare

Pentru uns:

  • Ulei vegetal
  • Zahar (optional)

Mod de preparare:

  1. Activarea drojdiei (daca folositi drojdie proaspata): Intr-un bol mic, amestecati drojdia cu o lingurita de zahar si putina apa calduta. Lasati deoparte 5-10 minute, pana cand se formeaza o spuma. Daca folositi drojdie uscata, amestecati-o direct cu faina.
  2. Prepararea aluatului: Intr-un bol mare, puneti faina (cu drojdia uscata, daca este cazul) si sarea. Adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.
  3. Adaugarea lichidelor: Turnati peste faina amestecul cu drojdie activata (sau drojdia uscata amestecata cu putina apa calduta), apa calduta (sau laptele vegetal) si uleiul vegetal.
  4. Framantarea: Framantati aluatul timp de 10-15 minute, pana devine neted si elastic. Daca este necesar, mai adaugati putina faina sau apa calduta pentru a obtine consistenta potrivita.
  5. Dospirea: Acoperiti bolul cu un servet curat si lasati aluatul la dospit intr-un loc cald, ferit de curenti, timp de aproximativ o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
  6. Modelarea: Impartiti aluatul dospit in bucati mai mici. Modelarea Lazaritelor poate varia in functie de traditie si preferinte. Puteti face forme simple, rotunde sau ovale, sau puteti incerca forme mai elaborate, impletind aluatul sau formand mici figurine.
  7. Asezarea in tava: Asezati placintele modelate intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
  8. A doua dospire: Acoperiti tava cu un servet si lasati placintele sa mai dospeasca timp de 15-20 de minute.
  9. Coacerea: Ungeti usor placintele cu ulei vegetal (puteti presara si putin zahar deasupra, daca doriti). Coaceti in cuptorul preincalzit la 180°C (treapta medie) timp de 20-25 de minute sau pana cand devin aurii.
  10. Racirea: Dupa ce sunt coapte, scoateti placintele din cuptor si lasati-le sa se raceasca pe un gratar.

Aceste Lazarite delicioase pot fi oferite ca ofranda, impartite copiilor sau savurate alaturi de familie in aceasta zi speciala.

Sursa foto: freepik

Articole recomandate

Citeste si despre