Desi este considerat a fi un aperitiv, unul dintre cele mai delicioase preparate ardelenesti - "Taci si inghite", este destul de satios, asa ca poate fi servit si ca fel principal, la masa de pranz. Se face extrem de usor, cu ingrediente care cu siguranta se regasesc deja in bucataria ta, iar rezultatul este delicios.
Ingrediente:
- 250 g. malai;
- jumatate de litru de lapte;
- jumatate de litru de apa;
- 4 oua;
- 50 g. unt;
- 200 g. telemea de vaca;
- un praf de sare;
- 200 g. smantana.
Mod de preparare
- Pune la fiert apa si laptele, amesteca bine, adauga sarea si lasa oala sa dea in clocot;
- Cand compozitia incepe sa fiarba, presara o mana, doua de malai in apa, amestecand cu un tel sau cu o lingura de lemn, pentru a evita formarea cocoloaselor;
- Lasa oala sa fiarba cateva minute la foc mediu, amestecand tot timpul. Cand preparatul s-a ingrosat, adauga si restul malaiului cernut, putin cate putin, amestecand continuu;
- Cand mamaliga e aproape gata, incorporeaza smantana in compozitie. Atentie, preparatul trebuie sa aiba o consistenta mai moale;
- Ia vasul de pe foc. Pune jumatate din mamaliga intr-un vas termorezistent, uns cu unt in prealabil;
- Peste stratul de mamaliga, asaza un strat egal de branza rasa si unt taiat in bucatele;
- Asaza ultimul strat de mamaliga deasupra si formeaza niste adancituri in ea, cu dosul unei linguri;
- Pune cate putin unt in fiecare adancitura, iar deasupra untului, un ou crud. Presara un praf de sare pe oua si pune mamaliga la cuptor, pana cand albusurile se intaresc.
- Serveste mamaliga calda, cu smantana deasupra.