Bors de miel – reteta traditionala moldoveneasca

/ / Modificat: 2025-04-09
Bors de miel – reteta traditionala moldoveneasca

Borsul de miel este una dintre cele mai apreciate retete traditionale romanesti, nelipsita de pe masa de Paste, in special in zona Moldovei. Cu un gust acrisor si aromat, acest preparat este o combinatie perfecta intre carnea frageda de miel, legumele proaspete si verdeata care ii dau un parfum aparte. Reteta de mai jos pastreaza autenticitatea gustului de odinioara si este ideala pentru cei care vor sa aduca un strop de traditie in bucatarie. Prepararea borsului de miel nu este complicata, iar rezultatul este un fel de mancare hranitor si plin de savoare, perfect pentru a fi savurat in familie.

Ingrediente:

  • 1 kg de oase de miel – coaste, cap sau alte oase

  • 1 ceapa uscata

  • 2-3 cepe verzi

  • 1 morcov

  • 1 ardei gras mic

  • aproximativ 100 g telina radacina (optional)

  • 1 pastarnac sau radacina de patrunjel

  • 2 linguri de orez (sau 2 cartofi taiati cubulete mici)

  • sare dupa gust

  • 1 varf de ardei iute (optional)

  • 1 legatura de loboda

  • 1 legatura de leustean

  • bors pentru acrit (dupa gust)

Mod de preparare:

  1. Pregatirea carnii si a supelor:
    Spala bine oasele de miel si pune-le la fiert in apa rece (aproximativ 3 litri). Cand incepe sa fiarba, spumeaza supa bine pentru a ramane clara.

  2. Adaugarea legumelor:
    Dupa ce ai spumat supa, adauga ceapa uscata tocata marunt, ceapa verde taiata rondele, morcovul, ardeiul gras, telina si pastarnacul (sau patrunjelul radacina), toate taiate cubulete mici sau date pe razatoare, dupa preferinta.

  3. Fierbere:
    Lasa totul sa fiarba la foc mic pana cand carnea se desprinde usor de pe oase (aproximativ 1 – 1.5 ore).

  4. Adaugarea orezului sau cartofilor:
    Cand legumele si carnea sunt fierte, adauga orezul spalat bine (sau cartofii taiati cubulete). Lasa sa fiarba inca 10-15 minute, pana cand orezul/cartofii sunt moi.

  5. Acrirea borsului:
    Separat, incalzeste borsul (cam 500 ml, in functie de cat de acru il doresti) si adauga-l in oala. Mai lasa sa dea un clocot.

  6. Condimentarea si verdeata:
    Adauga sare dupa gust, ardei iute (daca folosesti), apoi toaca si adauga loboda si leusteanul. Stinge focul si acopera oala cu un capac pentru cateva minute, ca sa se infuzeze aromele.

  7. Servire:
    Borsul de miel se serveste cald, alaturi de paine de casa sau mamaliga, si optional, cu un ardei iute proaspat.

Sursa : www.poftabuna.com

Sursa foto: freepik

Taguri Ciorba

Articole recomandate

Citeste si despre