Unul dintre preparatele traditionale ale bucatariei romanesti este ciorba de fasole in paine.
Foto: biancams76.blogspot.com
Timp de preparare
120 minute
Dificultate
Medie
Ingrediente
4 paini rotunde
1 kg fasole boabe
1 kg ciolan afumat
2 morcovi
1 legatura patrunjel
1 ceapa
1/2 telina
75 ml ulei
500 ml pasta de rosii
3 foi de dafin
sare, piper
Mod de preparare
Pregateste mai intai ciorba de fasole. Lasa fasolea la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi, pune boabele de fasole la fiert, iar dupa primele clocote schimba-i apa. Repeta operatiunea de trei ori.
In paralel, pune la fiert carnea cu un praf de sare, pana cand se inmoaie. Adauga carnea in oala in care fierbe fasolea, dupa ce i-ai schimbat ultima apa.
Caleste ceapa si morcovul in 3 linguri de ulei si stinge cu pasta de tomate. Adauga peste fasole prajeala, telina cubulete si foile de dafin si lasa totul la fiert, pana cand ciorba mai scade.
La final, potriveste ciorba de gust cu sare si piper.
Taie un capacel deasupra painilor, apoi scoate miezul, astfel incat sa obtii un fel de castron din paine. Pune painea la copt, circa 10 minute, si stropeste-o cu putin ulei de masline.
Toarna ciorba de fasole in castroanele de paine si serveste-o fierbinte, cu patrunjel proaspat tocat.
Tipul bucatariei
Romaneasca