Ardeii capia copti si tinuti in otet reprezinta un soi de muraturi de vara, care sunt degustate din plin in acest sezon, alaturi de feluri principale de mancare sau chiar si ca aperitiv!
Timp de preparare
30 min.
Dificultate
usor
Ingrediente
1 kg ardei capia
250 ml otet de muraturi
1 lingura de sare
750 ml apa
3-4 foi de dafin
25 g zahar
coriandru
boabe de mustar
50 ml ulei
piper boabe
Mod de preparare
Spala si coace ardeii capia. Pune-i intr-un bol si presara sare peste fiecare, pentru ca atunci cand se racesc sa se curete mai usor. Dupa ce i-ai decojit, scoate cotorul si curata-i bine si de seminte.
Toarna apa intr-o oala, adauga otetul, sarea, zaharul, uleiul, piperul, boabele de mustar, foile de dafin si coriandrul si pune-o pe foc, lasand-o sa dea in cateva clocote.
Intre timp, aseaza ardeii in borcane de muraturi si apoi toarna peste ei saramura fierbinte. Mai asteapta cateva minute, sa intre zeama in ardei si mai completeaza borcanele cu saramura, astfel incat ardeii sa fie complet acoperiti in momentul in care inchizi si sigilezi borcanele.
Varianta 2
Ingrediente
2 kg ardei capia
1/2 l otet de 9 grade
1 l apa
250 g zahar sau miere
20 g sare
o foaie de dafin
o frunza de telina
100 g hrean sau trei lingurite samanta de mustar
Mod de preparare
Ardeii bine spalati se taie in jumatati, pe lungime, se curata de cotoare si seminte, apoi se cantaresc.
Intr-o cratita de 3 l, se pun otetul, apa si toate ingredientele, in afara de hrean si se acopera cu capac. Cand lichidul clocoteste, se pun ardeii capia, cati incap, ca sa intre bine in lichid, apoi se acopera si se lasa sa fiarba 2-3 clocote. Dupa aceea se scot cu spumiera si se pun intr-o cratita, acoperiti, continuandu-se la fel, pana cand se termina toata cantitatea.
Se aseaza apoi in trei borcane de cate 1 l fiecare sau intr-un borcan de 3 l. Dupa ce ardeii s-au asezat pana la jumatatea borcanului, se toarna circa 1/2 din lichid, ca sa intre bine printre felii; se completeaza cu ceilalti ardei si, la urma, se toarna tot lichidul, presarandu-l cu cate doua felii de hrean, ca lichidul sa iasa deasupra.
Borcanele se leaga cu celofan dublu si se asaza in camara. Ardeii nu vor fermenta, chiar daca se lasa mai mult timp borcanele dezlegate, cu conditia sa fie acoperite.