Ardei murati umpluti cu varza alba

/ / Modificat: 2012-08-30
Ardei murati umpluti cu varza alba

Ardeii grasi murati cu varza alba reprezinta un adevarat deliciu in sezonul rece. Sunt savurosi, crocanti si plini de aroma. Se servesc cu diverse preparate.

Timp de preparare

60 minute

Dificultate

Usor

Ingrediente

2 kg ardei gras

1 varza mare

boabe de piper

50 g hrean

50 g sare grunjoasa

2 l apa

frunze de telina

frunze de visin

Mod de preparare

Da varza pe razatoare si amesteca cu sare. Taie capacele ardeilor si curata bine de seminte. Umple apoi ardeii cu varza.

Pune la fiert apa cu sare si piper. Cantitatea de apa folosita trebuie sa fie la jumatate din capacitatea unui borcan.

Cat timp apa fierbe, umple borcanele cu ardei si hrean. Deasupra adauga frunzele de telina si de visin. Toarna apoi saramura si infileteaza bine borcanele.

Depoziteaza intr-un loc intunecat si racoros.

Varianta 2

Ingrediente

1 sau 1,5 kg ardei grasi mai mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari

2 kg varza curatata, taiata

1/2 kg morcovi si radacina de telina (curatati si apoi cantariti)

600 ml apa

400 ml otet

sare

zahar

piper

150 g hrean

Mod de preparare

Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele. Varza se taie fideluta; morcovii si telina se rad prin razatoarea mare. Se pun toate intr-un lighean smaltuit sau din plastic, se presara cu 15 g sare pentru fiecare kg varza.

Se umplu ardeii sau gogosarii cat mai indesat, asezandu-i in borcan, unul langa altul, in randuri suprapuse, fara sa se preseze prea mult, apoi se toarna lichidul. Se calculeaza ca lichidul sa fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proportia de apa si otet 60%, respectiv 40%.

Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahar, 10 g sare si pentru 2-3 l lichid, o frunza de telina, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper boabe, cimbru, marar si circa 100 g hrean.

Daca lichidul nu este suficient, se prepara, cat apreciem ca ar fi nevoie, adaugand numai apa cu otet in proportiile aratate; se fierbe cateva minute cu aceleasi arome si apoi se toarna strecurat in borcan pana la gatul acestuia.

Borcanul se leaga imediat cu celofan si se duce in camara.

Taguri Conserve Muraturi Ardei Varza

Articole recomandate

Citeste si despre