Castravetii in saramura fac parte din categoria retetelor de muraturi de iarna, care nu trebuie sa iti lipseasca din rafturile camarei.
Timp de preparare
100 minute
Dificultate
Mediu
Ingrediente
4-5 kg castraveti cornison proaspeti
sare mare neiodata (1 lingura la 1 l de apa)
usturoi
radacina de hrean
1 lingura de otet pentru fiecare borcan
1 legatura de marar uscat
Mod de preparare
Spala castravetii, apoi curata usturoiul (7-8 catei la un borcan de 5 litri). Curata radacinile de hrean si taie-le bastonase de 4-5 cm.
In fiecare borcan se aranjeaza straturi de castraveti, cat mai inghesuiti. Dupa ce asezi primul strat de castraveti, pune printre ei 3-4 catei de usturoi si 3-4 bucati de hrean. Continua asa pana umpli tot borcanul.
Pregateste saramura: intr-o oala masoara o cantitate de apa si pune sarea, avand grija sa respecti proportiile. Lasa pe foc pana incepe sa fiarba. Ia cu un polonic din saramura si toarna peste castraveti, pana cand se umple bine borcanul.
Pune capacul, fara a-l strange foarte bine si pune borcanele pe o tava pentru 3-4 zile. In fiecare zi, toarna apa din borcane intr-o cratita si fierbe, dupa care pune-o la loc peste castraveti.
Ultima data, dupa ce apa a fost pusa in borcane, deasupra trebuie sa pui cate-o lingura de otet si crengute uscate de marar.