Compotul de pere cu scortisoara este o delicatesa romaneasca, perfecta pentru a adauga o nota de aroma si caldura in zilele racoroase de toamna. Aceasta reteta traditionala este simpla si rapida, iar combinatia de pere dulci si aroma de scortisoara il face un desert sau o bautura reconfortanta, ideala pentru intreaga familie.
Ingrediente necesare
Pentru a prepara un compot delicios de pere cu scortisoara, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pere: 1 kg (preferabil pere coapte, dar ferme)
Zahar: 200 g (sau dupa gust)
Scortisoara: 2-3 bastoane
Apa: 2 litri
Suc de lamaie: 1-2 linguri (optional, pentru a preveni oxidarea perelor)
Cateva cuisoare: (optional, pentru un plus de aroma)
Mod de preparare
1. Prepararea perelor
Spala bine perele sub apa rece si curata-le de coaja. Taie-le in jumatati sau sferturi, in functie de preferinte. Daca doresti, poti indeparta semintele, dar nu este necesar.
Daca folosesti suc de lamaie, stropeste perele cu acesta pentru a preveni oxidarea.
2. Fierberea compotului
Intr-o oala mare, adauga cei 2 litri de apa si zaharul. Aduceti la fierbere, amestecand din cand in cand pentru a dizolva zaharul.
Odata ce apa incepe sa fiarba, adauga perele taiate, scortisoara si, daca doresti, cuisoarele.
Lasa compotul sa fiarba la foc mediu timp de aproximativ 15-20 de minute, sau pana cand perele devin moi, dar inca isi pastreaza forma.
3. Oprirea fierberii si racirea
Dupa ce perele sunt fierte, opreste focul si lasa compotul sa se raceasca putin.
Poti servi compotul cald sau il poti lasa sa se raceasca complet si sa-l pui in borcane pentru a-l consuma mai tarziu.
4. Servire
Compotul de pere cu scortisoara se poate servi cald sau rece, ca desert sau ca bautura. Este delicios atat simplu, cat si cu adaugarea unei linguri de smantana sau a unei lingurite de inghetata de vanilie, pentru un plus de savoare.
Beneficii si pastrare
Pe langa gustul sau minunat, compotul de pere cu scortisoara aduce si numeroase beneficii pentru sanatate. Perele sunt bogate in fibre, vitamine si antioxidanti, iar scortisoara are proprietati antiinflamatoare si antioxidante.
Compotul se poate pastra in borcane sterilizate, in frigider, timp de cateva saptamani. Asigura-te ca borcanele sunt bine inchise pentru a preveni fermentarea.
Sursa foto: freepik