Dovlecei conservati pentru iarna

/ / Modificat: 2013-09-15
Dovlecei conservati pentru iarna

Dovleceii sunt unele dintre legumele de vara care se pot pastra pentru iarna, daca sunt conservate. Fie sunt bagati la congelator, fie murati in borcan. Iata cea mai simpla metoda de a conserva dovleceii la borcan!

Timp de preparare: 30 minute

Dificultate: usor

Ingrediente

  • dovlecei (de dimensiuni mici)
  • sare
  • apa

Mod de preparare

Spala dovleceii, curata-i (optional), taie-i felii sau cuburi mari.

Pune o oala cu apa la fiert, asteapta pana clocoteste, inchide focul si opareste putin dovleceii. Scoate-i intr-o strecuratoare si lasa-i la scurs.

Asaza-i apoi in borcane de muraturi.

Pune la fiert apa cu sare (10 g la 1 l de apa) si asteapta pana da in clocot, apoi toarn-o in borcane peste dovlecei. Asteapta cateva minute, pana mai intra din apa in legume si completeaza cu apa, daca este cazul.

Pune capacele borcanelor si asigura-te ca sunt inchise etans. Poti testa etanseitatea borcanelor, apasand cu un deget deasupra capacelor. Daca acestea se lasa in jos in urma presiunii, inseamna ca nu sunt inchise bine.[

Alte modalitati de conservare a dovleceilor

Dovleceii pentru umplut se conserva prin fierbere in bain-marie (intregi si fara sare).

Dovleceii care se vor conserva in bulion se fierb in apa clocotita cu sare. Cand sunt pe jumatate fierti se scot, se pun in borcane dupa care se toarna bulionul fierbinte peste ei. Se acopera borcanele si se fierb in bain-marie.

Dovleceii se mai pot conserva in untdelemn (taiati felii, prajiti pana se inmoaie si se pun in borcane impreuna cu sosul, dupa care se acopera borcanul; se vor fierbe in bain-marie cate o ora, doua zile consecutiv). Ei se vor folosi pentru mancaruri reci de post.

Conservarea dovleceilor prin uscare este ideala pentru musaca: taiati felii se aseaza pe o tava incinsa si se usuca repede pe ambele parti; se pun in borcane, se leaga la gura si se fierb o ora in bain-marie.

Articole recomandate

Citeste si despre