Pepenele galben este un fruct foarte popular vara. Mai dulce si mai parfumat decat "fratele" lui rosu, pepenele galben este o gustare delicioasa si, deopotriva, hidratanta in zilele toride, insa stiai ca il poti conserva si pentru restul anului? Iata cum faci cel mai bun gem de pepene galben, fara zahar, care va deveni preferatul tuturor celor din casa, mai ales al celor mici.
Pepenele galben este in general dulce, asa ca gemul obtinut din el nu are nevoie de adaos de zahar. Tocmai de aceea este si mai sanatos, mai ales pentru cei mici!
Cum prepari gem de pepene galben
Pentru a te bucura de savoarea pepenelui galben si in restul anului, nu doar vara, poti prepara foarte usor un gem ce poate fi consumat ca atare, pe paine la micul dejun sau ca gustare ori chiar in prajituri.
Ai nevoie de mere si de doi pepeni galbeni. Nu trebuie sa adaugi zahar, prin urmare gemul de pepene galben va fi un desert nu doar delicios, ci si cu putine calorii.
Curata pepenii de coaja si seminte, taie miezul in felii si repeta procedura si cu merele.
Pune bucatile de fructe intr-o tigaie, la foc mic, pentru ca merele si pepenele sa nu se lipeasca, si amesteca din cand in cand, pana cand obtii un piure de fructe moale. Amestecul poate fi omogenizat apoi cu ajutorul unui robot de bucatarie, pentru a nu avea cocoloase, iar piureul de fructe se pune din nou pe foc, unde se lasa, amestecand constant, pana cand obtine consistenta dorita.
Cum pastrezi gemul de pepene galben
Odata ce gemul ajunge sa aiba grosimea potrivita, el se lasa la racit, iar apoi se transfera in borcane ce vor fi sterilizate. Pastrati gemul in camara, ferit de lumina si caldura, pentru a rezista mai mult timp. Ulterior va veti putea bucura impreuna, ca familie, de acest gem de pepene galben delicios si cu putine calorii.
Timpul de preparare nu ar trebui sa fie mai mare de o ora, deci nu trebuie sa iti faci prea multe griji pentru caldura care se va face in casa.
Beneficiile pepenelui galben
Desi este de obicei mai dulce decat pepenele rosu, este la fel de bogat in apa (90%) si nu are foarte multe calorii.
Pepenele galben contine nutrienti dintre care putem enumera vitaminele A si E, dar si minerale precum potasiu, zinc si calciu; are efect laxativ, diuretic si de neutralizare a aciditatii din organism si stimuleaza eliminarea toxinelor.