Chiar daca mai avem putin de asteptat pana vor aparea gutuile pe piata, e bine sa avem pregatita o reteta pentru dulceata de gutui, care nu trebuie sa lipseasca din camara gospodinelor.
Foto: kitchenpress.wordpress.com
Timp preparare
120 minute
Dificultate
Medie
Ingrediente
1 kg gutui (curatate de coaja si cotoare)
1 kg zahar
zeama de la o jumatate de lamaie
200 ml apa
300 g miez nuca, tocat (optional)
Mod de preparare
Curata gutuile de coaja, cat mai subtire, apoi taie-le in jumatate si scobeste-le cotorul.
Taie gutuile cubulete, pune zaharul peste fructe si amesteca bine.
Pune fructele cu zahar in cratita in care vor fierbe, toarna apa peste acestea si sucul de lamaie.
Lasa dulceata la fiert circa 1 h si 30 de minute, dar ai grija sa spumezi foarte des.
Dupa trecerea acestui timp, fa proba de consistenta: pune o lingura de dulceata pe o farfurioara si las-o sa se raceasca. Daca se incheaga, inseamna ca dulceata este gata.
Intre timp, sterilizeaza borcanele la cuptor, apoi toarna dulceata fierbinte in borcane. Optional, poti adauga miez de nuca tocat in aceasta dulceata.
Tipul bucatariei
Internationala