Dulceata de prune

/ / Modificat: 2012-09-10
Dulceata de prune

Dulceata de prune se pregateste foarte simplu si poate fi aromatizata cu scortisoara.

Timp de preparare

180 minute

Dificultate

Mediu

Ingrediente

1 kg prune

1/2 cana zahar

1/2 cana apa

1 bat scortisoara

Mod de preparare

Spala bine prunele, apoi taie-le in jumatate si scoate-le samburii. Taie prunele cubulete. Intr-o cratita amesteca prunele cu zaharul, apa si betisorul de scortisoara.

Pune toate aceste ingrediente sa fiarba impreuna si amesteca din cand in cand. Lasa-le pe foc mic pana cand fructele s-au inmuiat bine si au scazut.

Spumeaza dulceata ori de cate ori este nevoie. Scoate betisorul de scortisoara si arunca-l.

Pune dulceata in borcane pe care sa le acoperi cu capace care sa se inchida ermetic. Depoziteaza dulceata intr-o camara aerisita si racoroasa.  

Tipul bucatariei

Internationala

Dulceata de prune (brumarii) coapte cu nuca

Ingrediente

1 kg zahar

1 kg prune curatate de coaja si samburi

30 ml zeama de lamaie sau 100 g glucoza

1/2 l apa

vanilie

cca 20 nuci proaspete (curatate de pielita)

scortisoara

vanilie

1 l apa de var

Mod de preparare

Pentru aceasta dulceata sunt indicate prunele brumarii care se coc prin luna septembrie; acestea au pulpa mai tare, usor de desprins de pe sambure.

Prunele (neoparite) se curata de coaja (se desprinde foarte usor de pulpa, cand acestea sunt coapte), ajutandu-ne si de un cutit cu lama subtire.

Dupa ce s-au curatat (din cca 1,5 kg prune va rezulta 1 kg dupa ce se inlatura coaja si samburii), se tin in apa de var 30 minute, apoi se limpezesc in strecuratoare, li se scot samburii (se imping cu un betisor sau cu o andrea subtire pe la un capat, ca sa iasa pe la celalalt) si apoi se cantaresc.

Nucile se coc cam tot in acelasi timp cu prunele de toamna. Miejii de nuci se curata de pielita ca sa ramana albi.

In fiecare pruna se introduce cate 1/4 din miezul de nuca. Prunele astfel aranjate se pun in siropul bine legat si se lasa la foc mic, pana isi lasa zeama si siropul se mai subtiaza (2-3 minute); se adauga zeama de lamaie sau glucoza, o cuisoara, 2-3 bucatele de scortisoara sau 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se trec la foc mijlociu.

Se fierb pana cand se leaga din nou siropul si prunele plutesc in el pana la fundul cratitei (cand se ia de pe foc).

Se face proba, daca siropul este legat si, daca este gata, cratita se ia de pe foc si se aduna spuma. Dulceata se lasa sa se raceasca acoperita si apoi se pune in borcane.

Taguri Dulceata Prune

Articole recomandate

Citeste si despre