Gemul de caise este desertul pe care il prepari vara pentru a-l savura iarna. Caisele sunt fructele care se gasesc din abundenta pe tarabele din piete in sezonul de vara. Profita de abundenta acestor fructe si conserva-le pentru anotimpurile reci transformandu-le intr-un delicios gem aromat si parfumat.
Timp de preparare
30 min. + 3-4 ore
Dificultate
mediu
Ingrediente
2 kg caise
1.5 kg zahar
1 lamaie
Mod de preparare
Spala caisele si scoate-le samburii. Pune fructele intr-o oala si toarna zaharul peste ele. Acopera oala cu un capac si lasa fructele cam 1-2 ore, pana cand zaharul se mai topeste si caisele isi lasa zeama.
Pune oala pe aragaz, la foc mic, si las-o sa fiarba cam 15-20 minute, apoi baga gemul la cuptor, la foc mic, pana cand preparatul scade si se ingroasa.
Spre sfarsit, adauga sucul de lamaie si putina coaja data pe razatoare. Dupa ce a scazut, scoate oala din cuptor si lasa gemul sa se raceasca bine.
Toarna-l in borcane, pe care le inchizi etans cu capace. Depoziteaza-le in spatii reci si intunecate, pentru sezonul rece.