Merele sunt unele dintre fructele vedete ale toamnei si, dincolo de popularele placinte si tarte care se prepara din acestea, exista o multime de alte preparate delicioase in care isi pot pune amprenta. Iata cateva deserturi, dar si mancaruri parfumate cu gustul si aroma imbietoare a merelor!
Pancakes cu mere si scortisoara
Ingrediente:
2 oua batute
2 banane
1 mar taiat cubulete, fara coaja
2 linguri unt de arahide
1 1/2 lingurite scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
1 lingurita extract de vanilie
Mod de preparare:
Paseaza bananele si amesteca-le cu ouale batute. Adauga cubuletele de mere, untul de arahide, scortisoara si vanilia. Amesteca bine totul, pune o tigaie nonaderenta la incins cu putin ulei si formeaza clatitele americane cu ajutorul unei linguri. Prajeste-le pe ambele parti si serveste-le cu mere proaspete sau cu miere pe deasupra.
Paine dulce cu mere
Ingrediente:
1 1/2 cani nuci pecan
240 ml smantana
1 cana de zahar
2 oua
1 lingura extract de vanilie
2 cani faina
2 linguri praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
1 1/2 cani cubulete de mere decojite
1/2 pachet unt
1/2 cana zahar brun
Mod de preparare:
Prajeste putin nucile pecan in tigaie. Intre timp, bate smantana impreuna cu zaharul, ouale si vanilia cu mixerul la viteza mica, timp de 2 minute. Amesteca faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si adauga-le in compozitia de smantana si oua. Incorporeaza si merele si nucile pecan in aluat, apoi toarna-l intr-o tava de chec sau cozonac tapetata cu unt. Baga-l la cuptor aproximativ o ora. Verifica daca este gata cu o scobitoare. Intre timp, topeste untul si zaharul brun intr-o craticioara, pe foc, amestecand continuu. Lasa sosul sa fiarba un minut. Scoate painea din cuptor, las-o sa se raceasca putin, apoi toarna siropul de zahar si unt pe deasupra. Decoreaz-o cu nuci pecan prajite.
Salata de paste cu mere, branza albastra si spanac
Ingrediente:
4 cesti de penne
80 g baby spinach
2 mere taiate cubulete
1/2 ceasca de fulgi de migdale
4 fire de ceapa verde
100 g branza albastra (cu mucegai)
1/4 ceasca otet balsamic
1 lingura ulei de masline
sare
Mod de preparare:
Fierbe pastele in apa cu sare pana devin al dente, strecoara-le si raceste-le sub un jet de apa rece. Adauga spanacul proaspat, fulgii de migdale, ceapa tocata marunt si branza bucatele peste pastele reci. Amesteca separat uleiul de masline cu otetul intr-un bol mic si toarna-l peste paste. Asezoneaza cu sare si piper si amesteca usor ingredientele pentru a nu sfarama branza.
Briose cu mere si scortisoara
Ingrediente:
1 1/2 cani de faina
3/4 cana de zahar
1/2 lingurita sare
2 lingurite praf de copt
1 lingurita scortisoara
1/3 cana ulei vegetal
1 ou
1/3 cana lapte
2 mere tocate marunt
1/2 cana zahar
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius si pregateste formele (tava) de briose, tapetandu-le cu unt, daca sunt metalice. Cele din silicon nu necesita tapetare. Amesteca, intr-un bol, faina cu zaharul, sarea, praful de copt si o lingurita de scortisoara. Incorporeaza apoi si uleiul, oul si laptele. Adauga, la sfarsit, merele. Umple formele de briose cu o lingura, dar nu complet. Baga formele la cuptor, timp de 20-25 de minute.
Mere caramelizate pe bat
Ingrediente:
1/2 pachet unt
2 cani zahar brun
1 cana de sirop de porumb
400 ml lapte condensat
10 bete de frigarui
10 mere dulci
un varf cutit sare
1 lingurita extract de vanilie
1 cana de alune maruntite
Mod de preparare:
Topeste untul intr-o cratita mai inalta. Cand untul s-a topit, adauga zaharul brun, siropul de porumb si sarea. Lasa-le sa fiarba cam 10-12 minute, apoi toarna si laptele si amesteca pana cand se ingroasa compozitia. Opreste focul si adauga vanilia. Infige betele in mere si tavaleste-le apoi prin caramelul incins. Treci fiecare mar prin alunele maruntite si pune-le pe toate pe un gratar sa se intareasca inainte de a le consuma.
Supa crema cu dovleac si mere
Ingrediente:
2 linguri unt
2 fire de praz, taiate marunt
1 ceapa mare, tocata marunt
1 cartof mare, taiat cubulete
2 cani de dovleac de placinta, taiat cubulete
1 mar mare, curatat si feliat
1 l supa de pui
1/4 cana vin alb
1/2 cana smantana
1/4 lingurita nucsoara
2 linguri arpagic tocat
sare
piper
Mod de preparare:
Topeste untul intr-o oala pusa pe foc si caleste prazul si ceapa pana devin transparente. Adauga pe rand cartofii, dovleacul, morcovii, marul si supa de pui si lasa totul sa fiarba 20 de minute, pana cand legumele se inmoaie. Scoate legumele si mixeaza-le in blender, impreuna cu zeama in care fierb. Toarna pasta obtinuta inapoi in oala. Adauga vinul si smantana, asezoneaza supa cu nucsoara, sare si piper si mai las-o sa fiarba inca 5 minute. Supa se serveste cu arpagic proaspat tocat pe deasupra ori cu crutoane.
Piept de pui aromat cu mere
Ingrediente:
2 mere, curatate de coaja si feliate subtire
1 lingura de suc de lamaie
1/4 lingurita de scortisoara
3 linguri unt nesarat
3 linguri ulei de masline
1 lingurita de mix de ierburi de Provence
1/2 lingurita de sare
1/4 lingurita piper macinat
750 g piept de pui, fara piele, taiat cuburi
1 cana de supa de pui
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
Mod de preparare:
Pune merele cu sucul de lamaie si scortisoara intr-un bol. Incinge 1 lingurita de ulei si 1 lingurita de unt intr-o tigaie si caleste merele aproximativ 5 minute. Asezoneaza puiul cu jumatate din ierburile de Provence, sare si piper si pune-l separat la calit intr-o alta tigaie cu 1 lingurita de unt si 1 ingurita de ulei. Lasa puiul sa se prajeasca bine pe toate partile, apoi scoate-l pe un platou. Adauga in tigaia in care s-a prajit untul supa, coaja de lamaie si restul de ierburi de Provence si lasa sosul sa fiarba aproximativ 3-5 minute, pana scade putin. Asaza merele langa puiul prajit, apoi adauga sosul peste acestea.
Care este reteta ta preferata cu mere? Cunosti si alte retete delicioase in care merele sa iasa in evidenta? Impartaseste-le cu noi si ajuta-ne sa completam lista pentru a ne bucura toata toamna de gustul lor, in sectiunea de comentarii de mai jos!