Gutuile sunt unele dintre cele mai populare si parfumate fructe de toamna, dar cu toate acestea, multa lume le ocoleste in meniul ei. Sunt foarte sanatoase, gustoase si pot oferi un accent de personalitate chiar si celor mai pretentioase mancaruri, salate, fripturi sau deserturi.
Gutui murate
Ingrediente:
750 ml otet din cidru de mere
400 g zahar brun
3 gutui de marime medie
12 boabe de ienupar
8 boabe de piper negru
1 foaie de dafin
Mod de preparare:
Toarna otetul intr-o craticioara, adauga zaharul, boabele de ienupar, de piper si foaia de dafin si pune totul la fiert. Intre timp, curata si feliaza gutuile si adauga-le in marinata pentru muraturi, in timp ce este pe foc. Lasa-le sa fiarta cam 20 de minute, pana se inmoaie usor. Lasa fructele sa se raceasca in zeama, apoi muta-le in borcane si inchide-le ermetic.
Gutui coapte parfumate
Ingrediente:
18 cuisoare
3 gutui necuratate, dar taiate in jumatati (cu cotorul scos)
sucul de la 1/2 lamaie
200 ml vin rosu, dulce
5 linguri miere
3 betisoare de scortisoara
2 stelute de anason
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Infige cate 3 cuisoare in coaja fiecarei jumatati de gutuie. Asaza-le intr-un vas de iena. Separat, amesteca 400 ml apa cu sucul de lamaie, vinul si mierea si toarna sosul obtinut peste gutui. Arunca betisoarele de scortisoara si stelutele de anason in vas si baga-l la cuptor, aproximativ o ora.
Gem rapid de gutui
Ingrediente:
1 kg gutui
1.5 l apa
1.5 g zahar
Mod de preparare:
Curata bine gutuile si feliaza-le sau taie-le cubulete. Pune la fiert fructele impreuna cu apa, intr-o oala, timp de 1-1 1/4 ore, pana cand fructele se inmoaie, apoi adauga zaharul. Lasa gemul sa mai fiarba aproximativ 20 de minute, apoi lasa-l sa se raceasca si depoziteaza-l in borcane inchise ermetic.
Tarta cu gutui
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 1/2 cani faina
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
225 g unt moale, nesarat
1/2 cana apa rece
Pentru umplutura:
1 3/4 cani zahar
2 lamai
10 gutui mici
un varf de cutit sare
2 linguri unt nesarat
Mod de preparare:
Prepara aluatul: amesteca faina, sarea si zaharul. Adauga-le intr-un robot de bucatarie (vas pentru mixer). Adauga untul moale si amesteca bine, cam 10 secunde. Toarna treptat apa rece, in timp ce malaxorul sau mixerul merge, pana cand formezi un aluat consistent. Baga aluatul invelit in folie alimentara la frigider o ora si incepe sa prepari umplutura.
Pregateste fructele pentru umplutura: Pune zece cani de apa impreuna cu una de zahar la fiert. Adauga coaja de la 1/2 lamaie si zeama de la 1 1/2 lamai. Adauga gutuile curatate si taiate felii in oala si lasa-le pe foc, 8-10 minute, pana se inmoaie. Scurge-le de zeama.
Amesteca restul de zahar cu sarea in forma de tarta si pune-l la caramelizat, pe foc mic. Asaza apoi feliile de fructe posate peste caramel. Unge-le pe deasupra cu cele doua linguri de unt, inainte de a pune foaia de aluat.
Scoate aluatul de la frigider si intinde-l (mai gros), apoi asaza foaia formata deasupra gutuilor, pana acoperi suprafata formei. Baga tarta la cuptor, 45 de minute, pana cand aluatul se rumeneste.
Intoarce tava cat este fierbinte pe un platou. In acest fel, vei avea fructele caramelizate deasupra, iar crusta dedesubt.
Tocanita de porc cu gutui
Ingrediente:
1 ceapa mare, tocata
3 catei de usturoi
3-4 linguri ulei de masline
1 kg bucati pulpa de porc
1 lingurita sare
1 lingurita piper
1 cani de apa
180 g pasta de tomate
2 gutui mari, necuratate, taiate felii
1/4 cana de suc de lamaie
3/4 cani de prune uscate
2 cartofi curatati si taiati cubulete
Mod de preparare:
Soteaza ceapa si usturoiul intr-o cratita cu ulei de masline, aproximativ un minut. Adauga bucatile de carne si lasa-le la prajit, pana cand se albesc, apoi asezoneaza-le cu sare si piper. Adauga sosul de rosii, zeama de lamaie, gutuile, prunele si cartofii, apoi acopera-le cu apa si lasa-le la fiert, aproximativ o ora, pana cand tocanita scade si toate ingredientele sunt fierte.
Gutui posate cu vanilie si scortisoara
Ingrediente:
4 cani de apa
2 cani de zahar granulat
1 betisor de scortisoara
semintele de la un betisor de vanilie
3 sau 4 gutui
Mod de preparare:
Amesteca apa, zaharul, betisorul de scortisoara si de vanilie intr-o cratita, pe foc. Amesteca totul pana cand zaharul se topeste. Lasa apoi sa fiarba 1-2 minute si opreste focul. Curata gututile si taie-le sferturi, apoi adauga-le in sirop si pune-le la fiert, la foc mic, timp de 40-60 de minute. Lasa gutuile sa se raceasca inainte de a le consuma. Se servesc cu siropul in care au fiert.
Peltea de gutui
Ingrediente:
2 kg gutui mici, galbene, bine coapte
1 kg zahar
3 l apa
Mod de preparare:
Se spala si se taie gutuile, cu tot cu coaja, in sferturi sau cubulete. Pune apa intr-o cratita si adauga gutuile in ea. Pune fructele la fiert, la foc mic, pana cand scade mai mult de jumatate. Se strecoara fructele de zeama printr-o sita sau tifon.
Amesteca siropul obtinut cu zaharul si pune totul sa fiarba, la foc mediu, 20-25 de minute, pana cand se formeaza un sos gros, care dupa racire, devine ceea ce traditional numim peltea. Poate fi asezonata cu vanilie sau lamaie in timpul fierberii, dupa preferinta.
Salata de gutui cu struguri si grepfrut
Ingrediente:
1 cana de boabe de struguri
1 cana de cubulete de gutui
1/4 cana nuci maruntite
1/4 cana cubulete grepfrut
2 linguri suc de grepfrut
1 lingura de coaja de portocala
2 linguri de smantana
piper negru macinat
Mod de preparare:
Amesteca gutuile, grepfrutul, nucile si strugurii intr-un bol. Separat, prepara dressingul, amestecand smantana cu coaja de portocale, sucul de grepfrut si piperul. Toarna sosul pentru fructe si amesteca-le bine.
Pilaf de pui cu gutui
Ingrediente:
1 buc. piept de pui
1 gutuie taiata cubulete
1 ceapa tocata marunt
1 morcov feliat sau ras
1 cana de orez
3 cani de apa
50 ml ulei
sare
piper
Mod de preparare:
Pune uleiul la incins intr-o tigaie si caleste ceapa si morcovul in el, timp de un minut, apoi adauga carnea taiata cuburi. Lasa totul la calit 10 minute si adauga orezul, gutuia si apa. Asigura-te ca folosesti o cratita suficient de lata si inalta incat apa sa acopere toate ingredientele.
Asezoneaza preparatul cu sare si piper si baga oala la cuptor, timp de 35-40 de minute. Gutuile nu trebuie sa fie foarte fierte, ci sa fie moi, dar ferme. Pilaful se consuma ca atare ori alaturi de salata sau muraturi. Serveste pilaful cu patrunjel proaspat deasupra sau cu alta verdeata preferata.