Varza calita este un preparat care poate fi servit atat in post, cat si in afara lui, si este foarte gustoasa atunci cand e facuta cu afumatura sau carnaciori. Servita alaturi de putina mamaliguta calda si un ardei iute, varza calita reprezinta un adevarat rasfat culinar!
Timp de preparare
80 min.
Dificultate
usoara
Ingrediente
2 verze medii
4 linguri bulion (o conserva de rosii in bulion)
2 foi de dafin
5-6 bucatele de costita afumata de porc
1 lingurita boia dulce
1/2 lingurita cimbru
sare
piper
putin bors
Mod de preparare
Spala, curata varza de frunze uscate si toac-o fideluta. Freac-o bine cu sare si pune-o intr-un bol.
Costitele se pun putin la prajit in putin ulei, in oala in care vrei sa prepari varza. Lasa cam 2-3 minute sa se caleasca bine si sa-si lase gust si incepe sa pui, treptat, varza, pana cand incape toata. Atentie, pe masura ce se caleste, varza se mai lasa.
Las-o sa mai scada din volum, amestecand continuu. Adauga bulionul sau rosiile, piperul, cimbrul, boiaua si dafinul si amesteca.
Inainte de a o baga in cuptorul incins, toarna putin bors, dupa gust.
In general, nu se adauga apa peste varza, deoarece isi lasa ea suficienta, insa daca iti place mai zemoasa, poti sa mai torni putina apa.