Cartofi Gratinati cu Branza si Bacon

/ / Modificat: 2025-02-08
Cartofi Gratinati cu Branza si Bacon

Cartofii (Solanum tuberosum) sunt tuberculi comestibili care fac parte din familia Solanaceae, fiind una dintre cele mai importante surse de carbohidrati in alimentatia umana. Acestia sunt cultivati pe scara larga in intreaga lume, avand o varietate de soiuri care difera prin culoare, forma, textura si gust. Cartofii sunt versatili in bucatarie si pot fi preparati prin diverse metode: fierti, prajiti, copti sau piure.

Ingrediente:

  • 6 cartofi medii (fierti in coaja)

  • Un pic de sare

  • 125 g bacon (Kaiser)

  • 100 g mozzarella rasa sau cascaval

  • 60 g unt moale (pentru uns formele)

  • Cepsoara verde (chives) pentru decor

Mod de preparare:

  1. Pregatirea cartofilor

    • Fierbe cartofii in coaja pana devin moi, dar nu sfaramiciosi.

    • Lasa-i sa se raceasca usor, apoi curata-i si taie-i felii subtiri sau cuburi mari.

  2. Prepararea baconului

    • Taie baconul in fasii sau cubulete si prajeste-l intr-o tigaie fara ulei, pana devine crocant.

  3. Asamblarea gratinului

    • Preincalzeste cuptorul la 200°C.

    • Unge un vas termorezistent sau forme individuale cu unt.

    • Asaza un strat de cartofi, presara sare, adauga bacon prajit si un strat de mozzarella rasa.

    • Repeta straturile pana termini ingredientele, ultimul strat fiind de branza.

  4. Coacerea

    • Da la cuptor pentru 15-20 de minute, pana branza este topita si usor rumenita.

  5. Servire

    • Presara cepsoara verde tocata deasupra si serveste imediat.

Pofta buna!

Sursa: www.savoriurbane.com

Sursa foto: freepik

 


Taguri Cartofi Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre