Coq au vin (cocos cu vin) este o reteta frantuzeasca, pe care o poti prepara oricand acasa pentru a-ti rasfata familia sau invitatii!
Foto: germanbeautysabine.wordpress.com
Timp de preparare
150 min.
Dificultate
greu
Ingrediente
1 cocos (aproximativ 2 kg)
18 capatani de arpagic
200 g costita afumata
3 linguri faina
4-5 echalote (ceapa de apa)
3 linguri de unt
1 sticla de vin rosu
2 catei de usturoi
1 paharel de coniac
2 lingurite de zahar
putin cimbru
2 foi de dafin
sare
piper
patrunjel
nucsoara
Mod de preparare
Prajeste costita taiata felii intr-o tigaie, impreuna cu arpagicul. Dupa ce costita si-a lasat grasime si s-a prajit, scoate-o si pune bucatile de cocos, lasandu-se la rumenit. Stropeste-l cu coniac, pentru a se flamba.
Adauga apoi ciupercile, echalotele, cimbrul, usturoiul si foaia de dafin. Lasa-le sa fiarba 15-20 de minute impreuna cu cocosul.
Pune o alta oala pe foc, in care pui costita si torni trei sferturi din sticla de vin. Lasa sa fiarba un pic si apoi toarna totul peste cocos. Adauga si restul de vin. Este timpul sa garnisesti cu sare, zahar, nucsoara si piper si sa adaugi arpagicul. Mai lasa cam 25-30 de minute pe foc.
Dupa ce ai luat-o de pe foc, adauga untul amestecat cu faina, pune-o iar pe foc si asteapta sa dea in clocot.
Presara, la sfarsit, dupa ce ai oprit focul, patrunjel tocat.