Cum gatesti un pui intreg la air fryer

/ / Modificat: 2025-01-18
Cum gatesti un pui intreg la air fryer

Vrei sa gatesti ceva rapid care nu necesita multa preparare? Un pui intreg la air fryer bine condimentat, suulent la interior si crocant la exterior este alegerea perfecta.

 

In ultima perioada, friteuzele cu aer cald sunt tot mai populare si tot mai multe persoane aleg sa le achizitioneze pentru ca, potrivit specialistilor, alimentele preparate in acest aparat sunt mult mai sanatoase. De ce?! Ei bine, pentru ca desi Air Fryerul are capacitatea de a prepara alimente asemanatoare celor prajite, nu prajesc de fapt alimentele ci mancarea va fi gatita fortand aerul fierbinte in jurul sau, obtinand un exterior crocant si rumenit.

Ingrediente pui in friteuza cu aer cald:

  • 1 pui intreg (aproximativ 1,5 - 2 kg)

  • 1 lingura ulei de masline

  • 1 lingurita condiment pentru pui (sau 1 lingurita din amestecul de condimente de mai jos)

  • 1 lingurita sare kosher (sau sare obisnuita, dupa gust)

  • ½ lingurita paprika

  • ½ lingurita praf de usturoi

  • ¼ lingurita piper negru

  • ⅙ lingurita frunze uscate de cimbru


Instructiuni:

  1. Pregatirea puiului:

    • Spala si usuca bine puiul cu prosoape de hartie. Taie excesul de grasime sau piele, daca este cazul.

    • Asigura-te ca interiorul puiului este curat si gol.

  2. Prepararea condimentelor:

    • intr-un bol mic, amesteca sarea, paprika, praful de usturoi, piperul negru si frunzele uscate de cimbru. Daca folosesti condiment pentru pui preparat, poti ajusta cantitatile dupa gust.

  3. Ungerea puiului:

    • Freaca puiul pe toata suprafata cu ulei de masline.

    • Presara amestecul de condimente pe toata suprafata puiului, inclusiv pe partea inferioara si in interior, masand condimentele in piele.

  4. Preincalzirea air fryer-ului:

    • Seteaza air fryer-ul la 180°C si lasa-l sa se incalzeasca timp de 3-5 minute.

  5. Gatirea puiului:

    • Asaza puiul in cosul air fryer-ului cu pieptul in jos. Gateste la 180°C timp de 30 de minute.

    • Dupa 30 de minute, intoarce puiul cu pieptul in sus si continua sa gatesti inca 20-30 de minute, pana cand pielea devine aurie si crocanta.

  6. Verificarea temperaturii:

    • Foloseste un termometru de carne pentru a verifica temperatura interna. Puiul este gata cand partea cea mai groasa a pieptului atinge 75°C si cea mai groasa parte a pulpei ajunge la 80°C.

  7. Odihna puiului:

    • Scoate puiul din air fryer si lasa-l sa se odihneasca timp de 10 minute inainte de a-l taia. Acest pas ajuta sucurile sa se redistribuie, rezultand o carne mai suculenta.


Sugestii de servire:

Serveste puiul cu o salata proaspata, cartofi copti sau legume la gratar. Poti adauga un sos de iaurt cu usturoi sau o garnitura de orez aromat.

Pofta buna!

Sursa: www.spendwithpennies.com

Sursa foto: freepik

 

 

Taguri Retete la air fryer Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre