Dovleacul este sarac in calorii dar bogat in nutrienti. De asemenea, contine foarte multe fibre, chiar mai multe decat varza kale, mai mult potasiu decat bananele si este foarte bogat in magneziu, mangan si fier. Dovleacul reprezinta si o sursa importanta de vitamina A, vitamina C si vitamina B2. Puteti sa incepeti sa introduceti dovleac in diversificarea alimentatiei copiilor incepand cu varsta de 6 luni, fie ca il serviti simplu sau amestecat cu cereale, iaurturi sau, un pic mai tarziu, cu carne.
Mai jos aveti o reteta de dovlecei cu carne de pui:
Ingrediente:
-
4 dovlecei
-
100 g orez
-
450 g carne tocata de pui
-
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
-
½ legatura de ceapa verde, tocata marunt
-
4 catei de usturoi, zdrobiti
-
¼ lingurita fulgi de ardei iute
-
Sare si piper, dupa gust
-
250 ml sos de rosii
-
250 g cascaval ras
Mod de preparare:
-
Pregatirea dovleceilor:
-
Taie dovleceii pe lungime si scobeste miezul folosind o lingurita, lasand o margine de aproximativ 1 cm. Pastreaza miezul pentru umplutura.
-
Presara sare in interiorul dovleceilor si lasa-i cu fata in jos pe un servet, pentru a elimina excesul de apa.
-
-
Pregatirea orezului:
-
Fierbe orezul in apa cu sare, dar lasa-l putin sub gatit (al dente). Scurge-l si lasa-l deoparte.
-
-
Prepararea umpluturii:
-
incinge uleiul intr-o tigaie. Caleste ceapa verde pana devine usor aurie, apoi adauga usturoiul zdrobit si amesteca 1-2 minute.
-
Adauga carnea tocata de pui si gateste pana devine frageda si usor rumenita.
-
Adauga miezul dovleceilor tocat marunt, orezul fiert, fulgii de ardei iute, sare si piper. Amesteca bine si gateste inca 5 minute.
-
-
Asamblarea:
-
Asaza dovleceii intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei. Umple fiecare dovlecel cu compozitia de carne si orez.
-
Toarna sosul de rosii peste dovlecei, distribuind uniform.
-
-
Coacerea:
-
Acopera vasul cu folie de aluminiu si coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 25-30 de minute.
-
Scoate folia, presara cascavalul ras peste dovlecei si mai lasa la cuptor pentru inca 10-15 minute, pana cand cascavalul se topeste si se rumeneste usor.
-
-
Servire:
-
Serveste dovleceii calzi, simpli sau alaturi de o salata proaspata.
-
Pofta buna!
Sursa foto: freepik