Chiar daca nu este o sarbatoare traditionala a romanilor, seara de Halloween poate fi o ocazie in plus de a te bucura impreuna cu familia de roadele bogate ale toamnei, consumate in forma specifica evenimentului amuzant. Iar pentru ca ne aflam in prag de week-end, doua retete sanatoase cu dovleac iti vor fi cu siguranta de ajutor.
Dovleacul este o sursa importanta de nutrienti cu nenumarate beneficii pentru sanatate, fiind bogat in vitamina A si fibre, fara sa contina multe calorii. Daca te-ai obisnuit sa consumi dovleacul doar in placinta, a sosit momentul sa iei in calcul si alte variante delicioase preparate cu acest aliment, precum briosele si coltunasii din dovleac.
Briose cu dovleac
- 3 cani de faina din grau;
- 1 cana de zahar;
- 1 lingura de praf de copt;
- 1 lingura de scortisoara;
- 1 jumatate de lingurita de sare;
- 500 grame de dovleac la conserva/fiert;
- trei sferturi de cana de smantana degresata;
- 1 treime de cana de lapte;
- 100 ml de ulei vegetal;
- 1 lingurita de extract de vanilie;
- 1 ou mare + albusul de la 1 inca ou un mare;
- 1 lingura de zahar tos;
- 1 lingurita si jumatate de zahar brun;
- spray pentru gatit.
Incalzeste cuptorul in prealabil la 375 de grade. Imparte faina in doua cani gradate si niveleaza suprafata cu un cutit. Amesteca faina si urmatoarele 5 ingrediente din lista de mai sus (pana la sare inclusiv) intr-un bol mediu, amestecand energic cu un tel.
Amesteca apoi dovleacul la conserva/fiert cu urmatoarele 6 ingrediente (pana la albusul de ou, inclusiv) si adauga faina in plus pana cand obtii o compozitie suficient de densa pentru copt. Umple apoi cele 18 forme de briose cu aluatul si adauga deasupra spray-ul pentru gatit. La sfarsit, pulverizeaza zaharul tos si cel brun si lasa-le la copt timp de 25 de minute.
O briosa va avea doar 169 de calorii.
Coltunasi cu dovleac
- 1 cana de dovleac la conserva/fiert;
- o treime de cana de branza Parmezan;
- 1 sfert de lingurita sare;
- piper negru;
- 6 foi de placinta;
- 1 lingurita de sare;
- 150 ml de supa de pui;
- 1 lingura si jumatate de unt;
- patrunjel tocat.
Amesteca dovleacul, parmezanul, sarea si piperul, apoi aseaza compozitia in mijlocul foilor de placinta si uneste colturile pana cand obtii mici triunghiuri. Aseaza pachetelele intr-o oala cu apa fierbinte si 1 lingurita de sare. Lasa-le sa fiarba 7 minute si apoi scurge-le. Pune supa de pui si untul intr-o tigaie, apoi adauga coltunasii fierti. La final, presara patrunjelul.
O portie constituita din 4 coltunasi va avea 162 de calorii.