In prag de Halloween: retete sanatoase cu dovleac

/ / Modificat: 2014-10-20
In prag de Halloween: retete sanatoase cu dovleac

Chiar daca nu este o sarbatoare traditionala a romanilor, seara de Halloween poate fi o ocazie in plus de a te bucura impreuna cu familia de roadele bogate ale toamnei, consumate in forma specifica evenimentului amuzant. Iar pentru ca ne aflam in prag de week-end, doua retete sanatoase cu dovleac iti vor fi cu siguranta de ajutor.

Dovleacul este o sursa importanta de nutrienti cu nenumarate beneficii pentru sanatate, fiind bogat in vitamina A si fibre, fara sa contina multe calorii. Daca te-ai obisnuit sa consumi dovleacul doar in placinta, a sosit momentul sa iei in calcul si alte variante delicioase preparate cu acest aliment, precum briosele si coltunasii din dovleac.

Briose cu dovleac

  • 3 cani de faina din grau;
  • 1 cana de zahar;
  • 1 lingura de praf de copt;
  • 1 lingura de scortisoara;
  • 1 jumatate de lingurita de sare;
  • 500 grame de dovleac la conserva/fiert;
  • trei sferturi de cana de smantana degresata;
  • 1 treime de cana de lapte;
  • 100 ml de ulei vegetal;
  • 1 lingurita de extract de vanilie;
  • 1 ou mare + albusul de la 1 inca ou un mare;
  • 1 lingura de zahar tos;
  • 1 lingurita si jumatate de zahar brun;
  • spray pentru gatit.

Incalzeste cuptorul in prealabil la 375 de grade. Imparte faina in doua cani gradate si niveleaza suprafata cu un cutit. Amesteca faina si urmatoarele 5 ingrediente din lista de mai sus (pana la sare inclusiv) intr-un bol mediu, amestecand energic cu un tel.

Amesteca apoi dovleacul la conserva/fiert cu urmatoarele 6 ingrediente (pana la albusul de ou, inclusiv) si adauga faina in plus pana cand obtii o compozitie suficient de densa pentru copt. Umple apoi cele 18 forme de briose cu aluatul si adauga deasupra spray-ul pentru gatit. La sfarsit, pulverizeaza zaharul tos si cel brun si lasa-le la copt timp de 25 de minute.

O briosa va avea doar 169 de calorii.

Coltunasi cu dovleac

  • 1 cana de dovleac la conserva/fiert;
  • o treime de cana de branza Parmezan;
  • 1 sfert de lingurita sare;
  • piper negru;
  • 6 foi de placinta;
  • 1 lingurita de sare;
  • 150 ml de supa de pui;
  • 1 lingura si jumatate de unt;
  • patrunjel tocat.

Amesteca dovleacul, parmezanul, sarea si piperul, apoi aseaza compozitia in mijlocul foilor de placinta si uneste colturile pana cand obtii mici triunghiuri. Aseaza pachetelele intr-o oala cu apa fierbinte si 1 lingurita de sare. Lasa-le sa fiarba 7 minute si apoi scurge-le. Pune supa de pui si untul intr-o tigaie, apoi adauga coltunasii fierti. La final, presara patrunjelul.

O portie constituita din 4 coltunasi va avea 162 de calorii.

coltunasi_cu_dovleac

Taguri Retete dovleac Halloween Retete halloween

Articole recomandate

Citeste si despre