Sarbatoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox, marcand intrarea lui Iisus in Ierusalim si pregatind credinciosii pentru Saptamana Mare. Desi este o zi de post, Biserica face o exceptie si permite consumul de peste, ceea ce transforma aceasta masa intr-o adevarata sarbatoare gastronomica.
Daca vrei sa pregatesti o masa delicioasa de Florii, dar fara sa depasesti bugetul, ti-am pregatit o lista cu preparate traditionale si sfaturi despre cum le poti face, accesibile oricarui buzunar.
1. Pestele – Vedeta mesei de Florii
Ce se consuma?
De obicei, se alege peste proaspat sau congelat (crap, pastrav, macrou, caras, novac), fie prajit, fie la cuptor.
Cum reducem costurile?
-
Alege peste local, de sezon sau varianta congelata, care este adesea mai ieftina.
-
Macroul este o optiune excelenta si accesibila.
-
Gateste-l cu ierburi aromatice simple: usturoi, lamaie, cimbru, un strop de vin si ulei.
Reteta simpla de peste la cuptor:
-
2 bucati de peste macrou/novac
-
1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei gras
-
Sare, piper, cimbru, ulei, zeama de lamaie
Asaza legumele intr-o tava, adauga pestele si condimentele, acopera cu folie si coace timp de 35-40 minute.
2. Salata de icre
Un aperitiv traditional care nu trebuie sa lipseasca de pe masa.
Cum reducem costurile?
-
Icrele de crap pot fi mai scumpe – poti opta pentru cele de hering sau pentru icre de stiuca la pachet.
-
Foloseste gris fiert in loc de paine alba pentru un plus de textura si volum.
Reteta economica:
-
2 linguri icre
-
50 ml ulei
-
1 lingura gris fiert si racit
-
Zeama de lamaie, ceapa tocata
Mixeaza icrele cu uleiul turnat treptat, adauga grisul si asezoneaza.
3. Garnituri simple si ieftine: cartofi natur, piure sau legume la cuptor
Cartofii natur cu patrunjel si usturoi sunt perfecti alaturi de peste.
Reteta rapida:
-
Fierbe cartofii in coaja, apoi curata-i si taie-i cuburi.
-
Trage-i la tigaie cu putin ulei, usturoi si patrunjel verde tocat.
Cost redus, gust bogat.
4. Paine de casa sau turte coapte
In loc de paine din comert, poti coace o paine simpla la tigaie sau turte fara drojdie, care sunt economice si rapide.
Reteta de turte rapide:
-
300 g faina
-
150 ml apa
-
Un praf de sare
Amesteca, framanta si intinde turte subtiri, apoi coace-le intr-o tigaie incinsa, fara ulei.
5. Desert de post: placinta cu mere sau chec cu banane
Placinta cu mere este un desert de sezon, ieftin si usor de preparat.
Reteta economica:
-
1 kg mere, 3 linguri zahar, scortisoara, foi de placinta din comert
Caleste merele rase cu zahar si scortisoara, umple foile si coace 30 minute la 180°C.
Chec cu banane de post:
-
2 banane coapte
-
200 g faina, 100 ml ulei, 2 linguri zahar, praf de copt, esenta de vanilie
Se amesteca totul si se coace in tava pentru 30-35 minute.
Sfaturi pentru o masa gustoasa si ieftina:
-
Cumpara din piete locale – legumele de sezon sunt mai proaspete si mai accesibile.
-
Foloseste ce ai in camara – conserve, paste, faina, orez – pot fi transformate in garnituri sau deserturi rapide.
-
Implica intreaga familie – copiii pot ajuta la curatat legume, taiat turte sau ornat deserturi
Masa de Florii nu trebuie sa fie costisitoare pentru a fi gustoasa si speciala. Cu putina organizare, ingrediente simple si imaginatie, poti crea un pranz festiv care sa respecte traditiile si sa aduca bucurie celor dragi. In plus, este o ocazie frumoasa de a-i invata pe copii despre obiceiurile romanesti si despre bucuria de a gati impreuna.
Sa aveti Florii linistite, cu belsug, lumina si multa iubire in familie!
Foto: Freepik.com