Mancaruri traditionale de Florii cu buget redus

/ / Modificat: 2025-04-10
Mancaruri traditionale de Florii cu buget redus

Sarbatoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox, marcand intrarea lui Iisus in Ierusalim si pregatind credinciosii pentru Saptamana Mare. Desi este o zi de post, Biserica face o exceptie si permite consumul de peste, ceea ce transforma aceasta masa intr-o adevarata sarbatoare gastronomica.

Daca vrei sa pregatesti o masa delicioasa de Florii, dar fara sa depasesti bugetul, ti-am pregatit o lista cu preparate traditionale si sfaturi despre cum le poti face, accesibile oricarui buzunar.

1. Pestele – Vedeta mesei de Florii

Ce se consuma?
De obicei, se alege peste proaspat sau congelat (crap, pastrav, macrou, caras, novac), fie prajit, fie la cuptor.

Cum reducem costurile?

  • Alege peste local, de sezon sau varianta congelata, care este adesea mai ieftina.

  • Macroul este o optiune excelenta si accesibila.

  • Gateste-l cu ierburi aromatice simple: usturoi, lamaie, cimbru, un strop de vin si ulei.

Reteta simpla de peste la cuptor:

  • 2 bucati de peste macrou/novac

  • 1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei gras

  • Sare, piper, cimbru, ulei, zeama de lamaie
    Asaza legumele intr-o tava, adauga pestele si condimentele, acopera cu folie si coace timp de 35-40 minute.

2. Salata de icre

Un aperitiv traditional care nu trebuie sa lipseasca de pe masa.

Cum reducem costurile?

  • Icrele de crap pot fi mai scumpe – poti opta pentru cele de hering sau pentru icre de stiuca la pachet.

  • Foloseste gris fiert in loc de paine alba pentru un plus de textura si volum.

Reteta economica:

  • 2 linguri icre

  • 50 ml ulei

  • 1 lingura gris fiert si racit

  • Zeama de lamaie, ceapa tocata
    Mixeaza icrele cu uleiul turnat treptat, adauga grisul si asezoneaza.

3. Garnituri simple si ieftine: cartofi natur, piure sau legume la cuptor

Cartofii natur cu patrunjel si usturoi sunt perfecti alaturi de peste.

Reteta rapida:

  • Fierbe cartofii in coaja, apoi curata-i si taie-i cuburi.

  • Trage-i la tigaie cu putin ulei, usturoi si patrunjel verde tocat.
    Cost redus, gust bogat.

4. Paine de casa sau turte coapte

In loc de paine din comert, poti coace o paine simpla la tigaie sau turte fara drojdie, care sunt economice si rapide.

Reteta de turte rapide:

  • 300 g faina

  • 150 ml apa

  • Un praf de sare

Amesteca, framanta si intinde turte subtiri, apoi coace-le intr-o tigaie incinsa, fara ulei.

5. Desert de post: placinta cu mere sau chec cu banane

Placinta cu mere este un desert de sezon, ieftin si usor de preparat.

Reteta economica:

  • 1 kg mere, 3 linguri zahar, scortisoara, foi de placinta din comert
    Caleste merele rase cu zahar si scortisoara, umple foile si coace 30 minute la 180°C.

Chec cu banane de post:

  • 2 banane coapte

  • 200 g faina, 100 ml ulei, 2 linguri zahar, praf de copt, esenta de vanilie
    Se amesteca totul si se coace in tava pentru 30-35 minute.

 Sfaturi pentru o masa gustoasa si ieftina:

  • Cumpara din piete locale – legumele de sezon sunt mai proaspete si mai accesibile.

  • Foloseste ce ai in camara – conserve, paste, faina, orez – pot fi transformate in garnituri sau deserturi rapide.

  • Implica intreaga familie – copiii pot ajuta la curatat legume, taiat turte sau ornat deserturi 

Masa de Florii nu trebuie sa fie costisitoare pentru a fi gustoasa si speciala. Cu putina organizare, ingrediente simple si imaginatie, poti crea un pranz festiv care sa respecte traditiile si sa aduca bucurie celor dragi. In plus, este o ocazie frumoasa de a-i invata pe copii despre obiceiurile romanesti si despre bucuria de a gati impreuna.

Sa aveti Florii linistite, cu belsug, lumina si multa iubire in familie! 

 

Foto: Freepik.com

Taguri Peste la cuptor

Articole recomandate

Citeste si despre