Este un lucru cunoscut faptul ca rata se numara printre tipurile de carne preferate de francezi si, pe buna dreptate, pentru ca este frageda si aromata. Carnea de rata se potriveste cu ingrediente dulci si fructate, de aceea vei gasi numeroase retete cu miere, mere, prune uscate, ananas, smochine etc. insa poate cea mai cunoscuta combinatie este cea cu portocale.
Ingrediente:
-
2 bucati piept de rata
-
1 ceapa mica
-
2 portocale mari
-
80 ml vin alb
-
1 lingura miere
-
Sare, piper (dupa gust)
-
1 lingurita boabe de piper de 4 culori
Mod de preparare:
-
Pregatirea pieptului de rata:
-
Cresteaza pielea pieptului de rata in forma de romburi, fara a taia carnea.
-
Asezoneaza cu sare si piper pe ambele parti.
-
-
Gatirea pieptului de rata:
-
Pune pieptul de rata intr-o tigaie rece, cu pielea in jos.
-
Gateste-l la foc mediu timp de 6-7 minute, pana cand pielea devine crocanta si grasimea se topeste.
-
intoarce pieptul si mai gateste 3-4 minute pe partea cealalta.
-
Scoate pieptul pe o farfurie si acopera-l cu folie de aluminiu.
-
-
Prepararea sosului de portocale:
-
in aceeasi tigaie, elimina o parte din grasime si caleste ceapa tocata marunt pana devine aurie.
-
Adauga boabele de piper si stinge cu vin alb. Lasa sa fiarba 2-3 minute.
-
Stoarce sucul de la cele doua portocale si adauga-l in tigaie impreuna cu mierea.
-
Fierbe sosul la foc mic pana se reduce si capata o consistenta mai densa (aprox. 5-7 minute).
-
-
Servire:
-
Taie pieptul de rata felii si asaza-l pe farfurie.
-
Toarna sosul de portocale peste carne.
-
Serveste cu o garnitura de piure de cartofi, cartofi gratinati sau legume sotate.
-
Pofta buna!
Sursa: www.bucataras.ro
Sursa foto: freepik