Locuitorii Dobrogei sunt recunoscuti pentru faptul ca pregatesc cea mai buna plachie de peste, dar cu reteta potrivita si cateva trucuri, poti pregati si tu aceasta mancare pentru familia ta.
Timp de preparare
90 de minute
Dificultate
Medie
Ingrediente
1 crap mare (2 kg)
6 cepe mici
6 rosii
1/2 l suc de rosii
2 linguri ulei
1 capatana usturoi
sare, piper
cimbru
2-3 foi de dafin
Mod de preparare
Curata pestele de intestine si solzi, apoi spala-l bine in apa rece.
Curata ceapa si tai-o solzisori.
Presara sare atat in interiorul pestelui, cat si in exteriorul acestuia. Incinge uleiul intr-o tigaie, caleste ceapa putin, cat sa devina translucida.
Aseaza ceapa intr-o tava de cuptor, pune pestele pe patul de ceapa, aseaza de jur imprejurul acestuia rosiile taiate cubulete si presara uniform condimentele.
La final, adauga usturoiul curatat si zdrobit.
Toarna sucul de rosii in tava, apoi da plachia la cuptor, la foc mediu (180 de grade), timp de 40 de minute.
Din cand in cand, toarna sos peste peste, astfel incat acesta sa se patrunda uniform.
Trucuri
Serveste plachia de peste cu mamaliguta calda si ardei iute.
Inlocuieste crapul cu orice alt tip de peste de apa dulce, cum ar fi platica, biban sau caras.