Sarmalutele moldovenesti sunt preparate traditionale, specifice bucatariei din nordul tarii. Acestea se infasoara cat mai mici, fiind singura diferenta semnificativa fata de restul zonelor tarii.
Timp de preparare
120 minute
Dificultate
Dificil
Ingrediente
- 0,5 kg carne de porc
- 0,3 kg carne de vita
- 0,2 kg carne de oaie
- 100 ml ulei
- orez
- ceapa
- piper
- suc de rosii
- cimbru
- marar
- 2 kg varza murata
- 1 ciolan, fara carne (pentru gust)
Mod de preparare
Alege o varza cu frunze subtiri, toaca bine carnea, iar orezul fierbe-l pe jumatate. Toaca ceapa prin masina si caleste-o separat. Se pune totul intr-un vas mare, se omogenizeaza, se adauga, dupa gust, condimentele si se fac sarmale mici.
Pune la fiert un ciolan curatat de carne si putin afumat, dar bine spalat. Aseaza in cratita varza tocata, apoi, ordonat, in randuri suprapuse, sarmalele. Stropeste sarmalele cu suc de rosii, acopera totul cu varza tocata si da la cuptor cu focul mic, dupa ce s-a pus fie apa de la ciolan, simpla (sau combinata cu sucul de rosii) si, daca mai este nevoie, cu grasime.
Fierbe sarmalele la foc mic, in cuptor, acoperite, si, cand sunt gata, lasa-le 10 minute fara capac.
Deasupra, se pot pune felii subtiri de ceafa putin prajite sau bucatele de carnat afumat.
Tipul bucatariei
Romaneasca
- Foto: Pixabay