Alimentatia poate fi un subiect sensibil pentru multi parinti, atunci cand copiii sunt mofturosi. Inca de cand incepe diversificarea, micutii stiu sa ne dea de inteles atunci cand o mancare le place sau nu. Daca la inceput refuza sa deschida gura sau scot din gura atunci cand ceva nu le place, fie ca este vorba despre gust sau textura, mai tarziu, cand vor incepe sa vorbeasca, vor spune concret ca nu vor sa manance anumite alimente, iar noi trebuie sa ne adaptam gusturilor lor.
Cu toate ca trebuie sa tinem cont de preferintele copiilor atunci cand gatim, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca ei trebuie sa manance sanatos, sa aiba o dieta echilibrata si sa isi ia toti nutrientii de care au nevoie din mancare. Trebuie sa existe un echilibru intre ceea ce le place si ceea ce este bine sa manance. Copiii nu pot lua decizii rationale privind alimentatia, iar unii dintre ei ar manca numai dulciuri, daca i-am lasa. Tocmai de aceea este important sa existe un control, insa sa tinem cont si de parerile lor.
Nu este un secret pentru nimeni ca ouale sunt unele dintre cele mai hranitoare alimente, sursa excelenta de proteine si alte substante nutritive. Sunt insa copii care nu mananca nici in ruptul capului oua atunci cand sunt preparate clasic: fierte, posate, ochi sau omleta. Acest lucru devine o provocare pentru parinti, care trebuie sa gaseasca variante de a introduce ouale in alimentatie, insa fara ca micutii sa le respinga. De aceea, va propunem astazi trei retete cu oua pe care le vor devora pana si cei mai mofturosi dintre copii, insa ele sunt potrivite pentru intreaga familie.
Frittata sau „omleta colorata”
Ingrediente:
- 3-4 oua
- 1 ardei kapia
- 2-3 ciuperci
- o mana de rosii cherry
- o mana de spanac sau 2 cuburi (daca este congelat)
- 2 linguri smantana de gatit
- branza telemea
- sare
- piper
- un cub de unt
Spalati si taiati legumele fasii sau cubulete, dupa preferinta. Intr-o tigaie antiaderenta, puneti untul la topit, apoi adaugati ardeiul si ciupercile, sare, piper si caliti legumele la foc mediu pana cand devin moi. Adaugati rosiile cherry si spanacul tocat marunt, amestecati bine si mai lasati cateva minute pe foc. Intre timp, bateti ouale cu un tel, impreuna cu smantana lichida. Turnati totul peste legumele din tigaie, acoperiti cu un capac si lasati la foc mic.
Cand oul s-a coagulat deasupra, intoarceti frittata, adaugati deasupra branza raza si mai lasati pe foc inca 2 minute, dupa care este gata. Taiati-o felii, ca pe pizza, si o puteti servi alaturi de paine prajita si un pahar de sana sau chefir.
Soufle de broccoli (sau orice alta leguma ii place copilului)
Pentru aceasta reteta puteti folosi orice leguma sau amestec de legume ii place celui mic. Secretul este sa combinati oul cu un ingredient care este pe placul copilului, pentru a nu se mai concentra asupra oului.
Ingrediente:
- 2-3 oua
- 2 linguri smantana
- 4 linguri parmezan ras
- sare
- piper
- 1 varf de cutit de bicarbonat
- broccoli sau orice alte legume vreti
- un cub de unt
Pentru inceput, preincalziti cuptorul la 180 de grade si pregatiti formele in care veti coace soufle-ul, ungandu-le cu putin unt. Spalati broccoli-ul si gatiti-l la abur sau fierbeti-l timp de 4-5 minute, astfel incat sa ramana al dente.
Intr-un bol, puneti ouale, sare, piper si amestecati cu mixerul timp de cateva minute. Adaugati smantana si parmezanul ras (poate fi si cascaval), precum si un varf de cutit de bicarbonat. Puneti legumele in amestec si turnati totul in forme, avand grija sa nu le umpleti, pentru ca amestecul se ma umfla in timpul coacerii.
Dati la cuptor timp de 20-30 de minute sau pana cand s-a rumenit frumos deasupra.
Pancakes cu banane si ovaz
Ingrediente:
- 2 oua
- 1 banana bine coapta
- fulgi de ovaz
- scortisoara
- un cub de unt
Nu putea lipsi o reteta dulce, pentru ca micutii adora deserturile. Aceste clatite americane pot fi insa la fel de bine pregatite si pentru micul dejun si se fac extrem de usor. Pentru inceput, puneti fulgii de ovaz intr-un robot de bucatarie si mixati astfel incat sa ii maruntiti.
Bateti ouale si pasati bine banana coapta. Amestecati totul si adaugati putina scortisoara si fulgi de ovaz maruntiti, pana cand obtineti un aluat ca de clatite, dar mai consistent.
Puneti o tigaie la incins si ungeti-o cu putin unt. Puneti un polonic din amestec in centrul tigaii si coaceti clatita cateva minute pe fiecare parte. Serviti clatitele americane cu miere sau sirop de artar si bucatele de fructe proaspete.
Pofta buna!
FOTO: Freepik