Baigli cu umplutura de mac este un desert extrem de apreciat in zona Ardealului, dar reteta este foarte raspandita pe intreg teritoriul romanesc.
Foto: retete-de-mancare.ro
Timp de preparare
120 minute
Dificultate
Dificil
Ingrediente
Aluat
400 g faina
200 g unt
40 g zahar
5 g drojdie
2 galbenusuri
100 ml lapte
1 praf de sare
Umplutura
100 g unt
4-5 linguri zahar
100 g mac
Finisare
1 galbenus ou
2 linguri lapte
2 linguri zahar tos
Mod de preparare
Freaca drojdia cu zaharul, pana cand observi ca drojdia se lichefiaza.
Pune intr-un vas incapator galbenusurile, amesteca-le cu zaharul, sarea si laptele. Adauga untul topit si faina, apoi amesteca totul cu drojdia. Framanta aluatul bine, pana devine omogen si nelipicios.
Lasa aluatul la frigider, minim 30 de minute.
Intre timp, pregateste umplutura de mac. Amesteca untul, tinut la temperatura camerei cu zaharul, macul si, optional, stafide.
Scoate aluatul din frigider, imparte-l in trei parti egale, pe care le intinzi sub forma dreptunghiulara.
Intinde umplutura peste aceste foi de aluat, apoi ruleaza totul in forma de sul. Pune prajiturile in tavi de chec si unge-le cu galbenus amestecat cu lapte. Presara deasupra putin zahar si da totul la copt, circa 30 de minute, la 180 de grade.