Tapioca este amidonul extras din radacina de manioc, un arbust lemnos. Acesti tuberculi sunt originari din Brazilia si o mare parte din America de Sud. Poti gasi tapioca la raionul fara gluten din supermarket-uri si la magazinele de produse naturiste. Tapioca este disponibila intr-o varietate de forme, inclusiv faina, fulgi si perle.
O cana de perle de tapioca contine 2,4 mg din cantitatea zilnica recomandata de fier, care variaza intre 7-18 mg, in functie de varsta si de sex, crescand la 27 mg pentru femei in timpul sarcinii. Pentru a prepara budinca de tapioca, vei avea nevoie de perle de tapioca, care se gasesc la raionul de panificatie al supermarket-urilor.
Ingrediente:
Pentru budinca:
-
200 g perle de tapioca
-
1 L apa rece
-
700 ml lapte
-
3 linguri zahar
-
Esenta de vanilie (dupa gust)
Pentru sosul de capsune:
-
500 g capsune
-
100 g zahar
-
Zeama de la ½ lamaie
Mod de preparare:
1. Pregatirea perlelor de tapioca:
-
Pune perlele de tapioca intr-un bol cu 1 L de apa rece si lasa-le la inmuiat timp de 30 de minute. Acest pas ajuta la o fierbere uniforma.
-
Dupa ce s-au hidratat, scurge apa si clateste-le sub un jet de apa rece.
2. Fierberea budincii:
-
intr-o cratita, adauga laptele si pune-l la foc mediu.
-
Cand incepe sa se incalzeasca, adauga perlele de tapioca si amesteca constant pentru a preveni lipirea.
-
Fierbe la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, pana cand perlele devin translucide si budinca capata o consistenta cremoasa.
-
Adauga zaharul si esenta de vanilie, amestecand bine pana se omogenizeaza.
-
Opreste focul si lasa budinca sa se raceasca usor inainte de servire.
3. Pregatirea sosului de capsune:
-
Spala si curata capsunele, apoi taie-le in bucati mai mici.
-
Pune capsunele intr-o cratita impreuna cu zaharul si zeama de lamaie.
-
Fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, pana cand fructele se inmoaie si sosul devine usor gros.
-
Pentru o textura mai fina, poti pasa sosul cu un blender.
4. Asamblarea si servirea:
-
Serveste budinca de tapioca calda sau rece, turnand deasupra sosul de capsune.
-
Poti adauga fructe proaspete sau frunze de menta pentru un plus de prospetime.
Pofta buna!
Sursa: www.gustos.ro
Sursa foto: freepik