Perioada sarbatorilor se apropie, iar vacanta copiilor va fi un prilej excelent de a petrece timp cu ei si de a face lucruri impreuna. Chiar daca vremea este urata si timpul petrecut afara se scurteaza, ai la dispozitie numeroase activitati pe care sa le faci impreuna cu cei mici in casa. Gatitul poate fi o indeletnicire excelenta pentru copii, pentru ca le solicita indemanarea si imaginatia. In plus, cei mici adora sa amestece ingrediente cu mana, asa ca un desert pe baza de aluat, in ton cu Craciunul, poate fi o varianta ideala de a petrece o dupa-amiaza in casa.
Turta dulce este unul dintre deserturile puternic asociate cu Craciunul. Copiilor le place turta dulce si, in loc sa o cumparati din supermakert, o puteti face impreuna cu ei, acasa. Reteta este una foarte simpla, aveti nevoie doar de un cantar de bucatarie, cateva ingrediente la indemana si forme cu care sa taiati aluatul.
Ingrediente pentru turta dulce
Aveți nevoie de:
- 100 g unt
- 320 g făină
- 1 ou
- 200 g miere
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura mirodenii pentru turta dulce (amestec de scortisoara, cardamon, cuisoare macinate si ghimbir)
- optional: bombonele sau glazura pentru ornat
Cum se prepara turta dulce
Se topeste untul si se amesteca cu mierea intr-un bol incapator. Se cerne faina, se adauga oul peste ea, condimentele si amestecul de miere cu unt topit. Adaugati apoi bicarbonatul de sodiu, un praf de sare si zaharul vanilat. Se amesteca toate ingredientele, pana cand se obtine un aluat. Puteti folosi telul la inceput, apoi puteti framanta cu mana.
Se poate folosi si robotul de bucatarie sau aparatul pentru facut aluat, insa cel mai probabil copiii vor vrea sa framante ei aluatul. Dupa ce aluatul este gata, se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider cateva ore.
Inainte de a coace turta dulce, scoateti aluatul din frigider si lasati-l o jumatate de ora la temperatura camerei. Intre timp, preincalziti cuptorul la 170 de grade. Intindeti o foaie de aluat, pe blatul pudrat cu faina. Aluatul trebuie sa aiba o grosime de jumatate de centimetru. Cu ajutorul formelor, copiii pot taia aluatul. Puneti bucatile de turta dulce pe o tava tapetata cu hartie de copt, ornati cu bombonele si dati la cuptor pentru 8-9 minute.
Cand turta dulce s-a racit, puteti adauga si glazura, daca doriti. Biscuitii de turta dulce sunt gata si pot fi savurati alaturi de un pahar de lapte cald, atat de catre cei mici, cat si de catre cei mari.
FOTO: Freepik