Checul este un preparat care se pregateste foarte usor si poate fi servit cu orice ocazie: la miculdejun, ca aperitiv, la pranz, la cina sau poate constitui o gustare delicioasa pentru copii.
Iata mai jos o reteta delicioasa de chec :
Ingrediente:
- 250 g iaurt grecesc (10% grasime)
- 2 oua
- 100 g zahar de cocos
- 80 ml ulei (ulei de floarea-soarelui sau ulei de cocos topit)
- Coaja rasa de la 1 lamaie
- 250 g faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- 1 pliculet zahar vanilat
- Gem de caise pentru topping
Mod de preparare:
- Preincalzirea cuptorului:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si unge o tava de chec (sau tapeteaza cu hartie de copt). - Amestecarea ingredientelor umede:
Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul de cocos si zaharul vanilat pana devin pufoase. Adauga uleiul si iaurtul grecesc, apoi amesteca bine pana la omogenizare. Adauga coaja rasa de lamaie. - Ingrediente uscate:
Intr-un alt bol, cerne faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu si praful de copt. Amesteca-le usor. - Combinarea:
Adauga treptat ingredientele uscate peste cele umede, amestecand usor cu o spatula sau tel pentru a evita formarea cocoloaselor. Nu amesteca excesiv. - Turnarea compozitiei in tava:
Toarna compozitia in tava pregatita. Niveleaza usor suprafata. - Adaugarea toppingului:
Cu o lingurita, pune cateva „bobite” de gem de caise deasupra compozitiei, lasand spatiu intre ele. Poti crea modele sau linii decorative daca doresti. - Coacerea:
Coace checul in cuptorul preincalzit timp de 40-50 de minute sau pana cand trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in mijlocul checului, iar daca iese curata, este gata). - Racirea si servirea:
Lasa checul sa se raceasca in tava timp de 10 minute, apoi scoate-l pe un gratar pentru a se raci complet. Serveste-l ca atare sau cu un extra strat de gem de caise deasupra pentru un plus de savoare.
Pofta buna!
Sursa: www.madeline.ro
Sursa foto: freepik