Cozonac insiropat Babka – un desert perfect pentru sarbatori sau zile speciale

/ / Modificat: 2025-04-14
Cozonac insiropat Babka – un desert  perfect pentru sarbatori sau zile speciale

Aceasta reteta de cozonac insiropat, cunoscut si sub denumirea de Babka, imbina traditia cu un strop de modern – un aluat pufos, bogat in galbenusuri si unt, umplut generos cu nuca, ciocolata si marmelada de caise. Este un desert spectaculos, cu un aspect rasucit si o textura fina, care ramane fraged zile in sir datorita insiroparii usoare. Gustul intens si parfumat, completat de coaja de lamaie si vanilie, il face irezistibil atat pentru cei mari, cat si pentru copii.

Fie ca il pregatesti de Paste, Craciun sau pur si simplu pentru a rasfata familia in weekend, acest cozonac Babka va deveni rapid preferatul celor dragi. Reteta este usor de urmat, iar rezultatul este unul care impresioneaza din prima felie.

Ingrediente pentru aluat:

  • 0,5 kg faina 000, cernuta de 2 ori

  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata

  • 150 g zahar

  • 225 ml lapte cald

  • 1 lingura extract de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat

  • Coaja rasa de la 1 lamaie sau de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala mica

  • 4 galbenusuri mari sau 5 mici (100 g galbenus)

  • 7,5 g sare (cantarite!)

  • 75 g unt topit (cu 82% grasime)

  • 10 ml ulei (1/2 lingura mare)

  • 30 ml ulei pentru masa de lucru

Umplutura de nuca:

  • 250 g nuca usor prajita si macinata mare (sau 200 g nuca + 50 g alune de padure)

  • 100 g zahar

  • 250 g marmelada de caise

  • 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic zahar vanilat

  • 1 lingura pudra de cacao de calitate

  • 1-2 linguri lapte cald

  • 200 g ciocolata amaruie (minim 50% cacao)

In plus:

  • 1 ou batut cu putin lapte – pentru uns cozonacii

  • 30 g fulgi de migdale

Mod de preparare:

  1. Activarea drojdiei: Amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte cald (din cantitatea totala), apoi lasa 10 minute sa se activeze.

  2. Pregatirea aluatului: Intr-un bol mare pune faina, sarea, coaja rasa de citrice, zaharul, galbenusurile, vanilia si laptele cald. Adauga drojdia activata si incepe framantarea. La final, incorporeaza untul topit si uleiul. Framanta 10-15 minute pana aluatul devine elastic. Acopera si lasa la dospit 1-1,5 ore sau pana isi dubleaza volumul.

  3. Umplutura: Amesteca nuca, zaharul, vanilia, cacaoa si marmelada. Adauga 1-2 linguri de lapte cald pentru omogenizare. La final, incorporeaza ciocolata taiata grosier.

  4. Modelare: Imparte aluatul in doua. Intinde fiecare bucata in forma de dreptunghi, unge cu umplutura si ruleaza strans. Taie ruloul pe lung, apoi rasuceste cele doua jumatati si aseaza-le in forma de cozonac tapetata cu hartie de copt.

  5. Dospirea finala: Lasa cozonacii 30-40 minute sa mai creasca. Unge-i cu ou batut si presara fulgi de migdale.

  6. Coacerea: Coace in cuptor preincalzit la 170°C timp de 40-45 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Daca se rumenesc prea repede, acopera-i cu folie de aluminiu.

  7. Insiroparea (optional): Pentru un plus de savoare, poti insiropa cozonacul cu un sirop din apa, zahar si esenta de vanilie sau rom, turnat caldut peste cozonacii fierbinti.

Sursa: www.savoriurbane.com

Sursa foto: freepik

Taguri Cozonac Retete de Pasti

Articole recomandate

Citeste si despre