Clatitele, sau daca vrei "crepes", varianta frantuzeasca a denumirii, desi par un desert pretentios, sunt foarte usor de facut si extrem de iubite atat de cei mici cat si de adulti.
Daca ti-ai propus sa iti impresionezi familia si prietenii cu un desert delicios, insa nu vrei sa faci ceva complicat, un tort de clatite poate fi alegerea cea mai buna. Nu numai ca este extrem de gustos, dar este si foarte versatil, pentru ca il poti umple cu crema de ciocolata, cu dulceata, cu frisca si fructe proaspete, asa ca este imposibil sa nu placa tuturor.
Iata cea mai simpla reteta pentru cel mai bun tort de clatite, cu putine ingrediente si distractiv de facut alaturi de copii:
Ingrediente
- 2 oua mari
- 200 ml de lapte
- 125 ml de apa minerala
- 2 linguri de zahar
- ½ lingurita de extract de vanilie
- 3 linguri de unt topit si racit
- 340 de grame de faina
Metoda de preparare
Pune toate ingredientele in blender si omogenizeaza-le bine, apoi pune recipientul blenderului in frigider, pentru ca aluatul sa se raceasca si sa se aseze astfel incat sa nu aiba bule atunci cand il torni in tigaie. Pentru a face tortul de clatite vei avea nevoie de aproximativ 20-30 de bucati de clatite, in functie de cat de mare este diametrul tigaii in care le prepari.
Incinge bine o tigaie de teflon sau de fonta, la foc mediu spre mare si adauga o lingura de unt sarat apoi redu intensitatea flacarii si toarna suficient aluat in tigaie cat sa il poti intinde pe toata suprafata intr-un strat subtire.
Gateste clatita pentru aproximativ 30-40 de secunde apoi intoarce pe partea cealalta cu ajutorul unei spatula de lemn, sau plastic. Spatula de metal poate rupe clatita asa ca evita folosirea acesteia.
Imediat ce clatita s-a gatit, pune-o pe o farfurie sa se raceasca si repeta procedura cu restul aluatului pana obtii o cantitate suficienta de foi de clatita ca sa poti asambla tortul.
Asamblarea tortului de clatite
Dupa ce ai facut toate clatitele din aluat, poti incepe sa asamblezi tortul; pune prima foaie pe un stativ de tort sau pe un platou mai mare, si pune un strat de frisca subtire deasupra. Nu pune prea multa frisca pentru ca foile de clatita nu vor avea stabilitate si vor aluneca.
Adauga fructe proaspete (zmeura, capsuni, afine, felii subtiri de caise sau piersici) deasupra stratului de frisca si adauga urmatoarea foaie de clatita. Repeta procedura pana cand asamblezi tortul la inaltimea dorita. Decoreaza tortul de clatite dupa preferinte si lasa-l la rece pentru cel putin 30 de minute inainte de a-l portiona cu un cutit foarte bine ascutit.
Sfaturi:
Pentru a te asigura ca frisca este suficient de ferma sa sustina straturi multiple de clatite, poti folosi un stabilizator atunci cand o prepari.
Tortul de clatite este la fel de delicios daca folosesti ca umplutura crema de ciocolata (Nutella este o optiune decadenta) si il decorezi cu frisca si fructe sau nuci.