Doua deserturi savuroase fara gluten, pentru persoanele alergice

/ / Modificat: 2022-10-02
Doua deserturi savuroase fara gluten, pentru persoanele alergice

Daca suferi de boala celiaca, probabil ca te-ai intrebat de multe ori ce retete sunt potrivite pentru tine. Provocarea vine in special in cazul deserturilor, unde este folosita adesea faina clasica, ce contine gluten. 

Nu uita ca, in cazul in care nu ai niciun fel de intoleranta la gluten, nu trebuie sa-l elimini din dieta. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest subiect, glutenul este un amestec de proteine cu o valoare biologica si nutritiva scazuta. Este atat de deficitar in aminoacizi esentiali, incat este dificil sa ii eliminam complet din alimentatie. Fie ca suferi sau nu de boala celiaca, nu ezita sa prepari aceste deserturi savuroase!

Sufle de banane si mere fara gluten

Ingrediente

- 3 banane coapte (280 g)

- 380 g mere verzi

- 2 lingurite de vanilie

- 60 g de zahar

- 1/2 lingurita de scortisoara

- 8 oua

- 80 g de unt

- 100 ml de coniac (poate fi inlocuit cu aceeasi cantitate de apa si esenta de rom)

- zahar pudra si scortisoara (fara gluten) pentru decorare

Cum se prepara:

Taie merele in bucati mici, dupa ce indepartezi coaja si cotorul. Adauga merele impreuna cu 40g de unt intr-o tigaie incapatoare si prajeste-le pana scade apa pe care si-o lasa. Adauga apoi 40g zahar si caramelizeaza merele. Toarna coniacul peste, lasa-l sa se evapore, apoi ia totul de pe foc si lasa amestecul sa se raceasca.

Procedeaza la fel cu bananele, sarind insa peste pasul cu adaugarea coniacului. Dupa caramelizare adaga bananele peste mere si adauga vanilia. Amesteca bine si paseaza fructele pentru a obtine un piure.

Separa albusurile de galbenusuri. Adauga galbenusurile peste piureul de fructe racit si omogenizeaza. Bate albusurile spuma tare si adauga-le peste piureul de fructe, amestecand usor, pentru a nu sparge aerul din albus.  

Se pune amestecul in vase ramekin (forme pentru sufle) unse bine cu unt. Se pun intr-o tava in care ai pus putina apa si se adauga in cuptorul preincalzit la 180º pentru 20-25 de minute.

Se lasa sa se raceasca si se decoreaza cu scortisoara, zahar pudra si delii de fructe caramelizate. 

Biscuiti de ciocolata fara gluten

Ingrediente

- 15 g de ciocolata neagra

- 125 g unt sau margarina

- 225 g de zahar

- 3 oua

- 1 lingurita de extract de vanilie

- 250 g faina (impartita in 125 g faina de orez, 125 g amidon de manioc)

- 30 gr de pudra de cacao

- 1/2 lingurita de praf de copt sau praf de copt

Cum se prepara

Topeste ciocolata la bain-marie, apoi adauga untul peste aceasta si amesteca usor.

Intr-un castron pentru mixer se adauga zaharul, ouale si vanimia si se amesteca bine pana cand zaharul se topeste si obtii un amestec pufos. Continutul se adauga peste ciocolata topita, amestecandu-se usor. 

Cerne faina si pudra de cacao si adauga treptat compozitia peste amestecul de ciocolata.

Adauga compozitia rezultata intr-o tava unsa bine cu unt si coace totul timp de 10-15 minute. 

FOTO: freepik.com

Taguri Desert copii Alimente fara gluten

Articole recomandate

Citeste si despre