Galuste cu caise sau prune

/ / Modificat: 2025-02-05
Galuste cu caise sau prune

Galustele cu prune, cunoscute si ca gomboti cu prune  sunt un desert traditional din Europa Centrala si de Est, preparat din cartofi, faina, oua, pesmet, prune. Mai jos aveti reteta de galuste foarte pufoase si delicioase.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 450 g cartofi fainosi, fierti in coaja

  • 100 g faina grisata (semola pentru pizza sau rétesliszt)

  • 50 g gris

  • 12 g sare

  • 1 ou

Pentru umplutura:

  • 11 caise mici sau prune sau gem de prune

  • 11 bucati de zahar cubic

Pentru pesmet rumenit:

  • 120 g pesmet simplu

  • 35 g unt (82% grasime)

  • 1 lingurita ulei de floarea-soarelui

  • Un praf de sare

Pentru servire:

  • 3-4 linguri de zahar pudra vanilat


Mod de preparare

1. Pregatirea cartofilor

  • Fierbe cartofii in coaja, apoi scurge-i si lasa-i sa se raceasca putin.

  • Curata-i si paseaza-i bine cu un zdrobitor sau trece-i printr-o presa pentru cartofi.

2. Prepararea aluatului

  • intr-un bol mare, combina cartofii pasati cu faina grisata, grisul si sarea.

  • Adauga oul si framanta usor pana obtii un aluat omogen, moale, dar nelipicios.

  • Lasa aluatul sa se odihneasca 10-15 minute.

3. Formarea galustelor

  • Spala caisele sau prunele si scoate samburii. In locul fiecarui sambure, pune un cub de zahar.

  • Pe un blat presarat cu faina grisata, intinde aluatul si imparte-l in 11 bucati egale.

  • Aplatizeaza fiecare bucata de aluat, pune in mijloc un fruct si inveleste-l complet, ruland usor intre palme.

  • Daca nu aveti fructe intregi puteti folosi fara probleme gem de caise sau de prune, ies la fel de delicioase

4. Fierberea galustelor

  • Pune o oala mare cu apa si un praf de sare la fiert.

  • Cand apa clocoteste, adauga galustele si fierbe-le la foc mic, pana se ridica la suprafata (aproximativ 5-7 minute).

  • Scoate-le cu o spumiera si lasa-le la scurs.

5. Pregatirea pesmetului rumenit

  • intr-o tigaie, topeste untul impreuna cu uleiul.

  • Adauga pesmetul si un praf de sare, rumenindu-l usor, pana capata o culoare aurie.

  • Amesteca constant pentru a evita arderea.

6. Asamblare si servire

  • Tavaleste galustele fierbinti prin pesmetul rumenit, astfel incat sa fie bine acoperite.

  • Serveste-le calde, presarate cu zahar pudra vanilat.

Pofta buna! 

Sursa: www.savoriurbane.com

Sursa foto: freepik

 

 

Taguri Desert

Articole recomandate

Citeste si despre