Gogosile cu gem sunt cel mai simplu, dar si cel mai adorat desert al romanilor. Nimeni nu poate rezista tentatiei de a nu manca cel putin o bucata, atunci cand platoul aburind cu gogosi tavalite in zahar pudra vanilat emana parfum dulce in toata casa!
Timp de preparare
80 min.
Dificultate
usor
Ingrediente
500 g faina
60 g zahar
1 plic de drojdie uscata
250 ml lapte
30 g unt
1-2 galbenusuri
coaja de lamaie
esenta de vanilie
un varf de cutit de sare
gem (din orice fel de fructe)
Mod de preparare
Amesteca faina cu drojdia si putina sare, iar intr-un bol separat, amesteca galbenusurile cu zahar, coaja de lamaie si esenta de vanilie.
Topeste untul in lapte cald. Atentie, laptele nu trebuie sa fie fierbinte, pentru a nu opari drojdia. Toarna treptat laptele cu unt peste galbenusuri si apoi adauga totul peste faina.
Incorporeaza treptat ingredientele si framanta aluatul. Lasa-l apoi la crescut 30-35 de minute.
Intinde o foaie mare, cam de 1,5- 2 cm grosime, si, cu ajutorul gurii unui pahar, incepe sa modelezi cercuri. Umple jumatate din cercuri cu putin gem, asezat in mijloc. Cercurile ramase se pun deasupra, peste cele cu gem si se apasa pe margini, pentru a evita scurgerea umpluturii.
Prajeste-le in baie de ulei si serveste-le calde, pudrate cu zahar.