Pufoasele gogosi sunt in continuare un desert foarte apreciat in bucataria romaneasca, indiferent de anotimp. Reteta de baza presupune prepararea de gogosi simple, care pot fi umplute ulterior cu gem sau ciocolata, dupa preferinte.
Timp de preparare
90 de minute
Dificultate
Medie
Ingrediente
2 kg faina
40 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
2 linguri zahar
200 g zahar tos
2 oua
esenta de lamaie
1,5 l apa minerala
1 l ulei
100 ml lapte
Mod de preparare
Amesteca drojdia, laptele si sarea pentru a obtine o maia, apoi las-o cateva minute sa isi mareasca volumul si sa faca bule de aer.
Intr-un lighean mare, adauga faina, sarea, ouale si esenta de lamaie. Treptat, toarna apa minerala si framanta aluatul obtinut.
Lasa-l sa creasca 30 de minute, apoi intinde-l pe un pat de faina pana ajunge la cica 1,5 cm grosime.
Cu o forma rotunda (gura unui pahar) taie aluatul in cerculete. Incinge uleiul in tigaie si prajeste gogosile pe ambele parti, pana se rumenesc bine. Scoate-le pe un prosop absorbant si pudreaza-le cu zahar tos.
Mod de servire
Le poti servi simple, cu dulceata sau budinca, la ceai si cafea.
Valori nutritionale pentru 100 g
Calorii: 426 kcal
Carbohidrati: 50,8 g
Grasimi: 22,9 g
Proteine: 5,2 g
Fibre: 1,5 g