Mucenici Moldovenesti cu aluat pufos si gustos

/ / Modificat: 2025-02-26
Mucenici Moldovenesti cu aluat pufos si gustos

Se apropie sarbatoarea celor 40 de Mucenici, iar reteta de mucenici moldovenesti este minunata. Se face usor, iar aluatul este pufos si gustos.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 kg faina

  • 450 ml lapte caldut

  • 20 g drojdie uscata

  • 3 oua

  • 150 g zahar

  • 50 ml ulei

  • Coaja rasa de la 1 lamaie

  • 1 lingura extract de vanilie

  • 1 lingura extract de portocala

  • Un praf de sare

Pentru sirop:

  • 400 ml apa

  • 200 g zahar

  • 1 pastaie de vanilie

  • Coaja de la 1 lamaie

  • Coaja de la 1 portocala

Pentru decor:

  • 300 g nuca macinata

  • 300 g miere


Mod de preparare

1. Pregatirea aluatului:

  1. intr-un bol mare, amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar si 100 ml lapte caldut. Lasa compozitia sa stea 10-15 minute pana devine spumoasa.

  2. intr-un alt bol, bate ouale cu zaharul pana se topeste complet. Adauga laptele ramas, coaja de lamaie, extractele de vanilie si portocala, si un praf de sare.

  3. intr-un bol mare sau in vasul unui mixer, pune faina cernuta, apoi adauga treptat amestecul de lapte si oua, impreuna cu drojdia activata.

  4. Framanta aluatul timp de 10-15 minute, apoi incorporeaza treptat uleiul. Continua framantarea pana obtii un aluat elastic si nelipicios.

  5. Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc calduros timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.


2. Formarea si coacerea mucenicilor:

  1. Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in 16 parti egale.

  2. Modeleaza fiecare bucata sub forma de snur lung, apoi impleteste-le sub forma de „8”.

  3. Asaza mucenicii pe o tava tapetata cu hartie de copt, acopera-i si mai lasa-i la dospit 30-40 minute.

  4. Preincalzeste cuptorul la 180°C.

  5. Unge mucenicii cu ou batut si coace-i timp de 25-30 de minute sau pana devin aurii.


3. Prepararea siropului:

  1. Pune apa la fiert impreuna cu zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocala si pastaia de vanilie taiata pe lungime.

  2. Fierbe siropul timp de 5-7 minute, apoi lasa-l sa se raceasca putin.


4. Decorarea mucenicilor:

  1. Dupa ce mucenicii s-au racit putin, inmoaie-i in sirop caldut, lasandu-i cateva secunde sa absoarba lichidul.

  2. Unge-i cu miere si presara nuca macinata din abundenta.


Servire:

Lasa mucenicii sa se odihneasca 10-15 minute pentru a absorbi bine siropul, apoi savureaza-i alaturi de o cana de ceai sau lapte cald.

Pofta buna! 

Sursa: www.jamilacuisine.ro

Sursa foto: jamilacuisine.ro

 

 

 

 

 

Taguri Mucenici Desert copii Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre