Mucenicii muntenesti sunt pregatiti in ziua de 9 martie, cand se sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici, fiind un desert din categoria celor ritualice.
Timp de preparare
100 minute
Dificultate
Usor
Ingrediente
Aluat
500 g faina
250 ml apa calduta
1 praf de sare
2 linguri ulei
Sos
3-4 l apa
15 linguri zahar
esenta rom
scortisoara
coaja lamaie
zahar vanilat
nuca (dupa plac)
Mod de preparare
Prepara un aluat din faina, apa calduta, ulei si sare; trebuie framanat energic, cam un sfert de ora, dupa care se lasa la odihna pe plansa de lucru pudrata cu faina.
Vei avea un aluat elastic, care nu trebuie sa se lipeasca de maini.
Aluatul se imparte apoi in mici bucatele care se vor intinde sub forma de snur, subtire. Snurul respectiv se impleteste sub forma de cifra "8" sau ca un mic cerculet.
Pe tavi presarate cu faina (eventual si cu hartie de cop dedesubt) pui mucenicii si ii lasi la uscat cateva ore.
Dupa ce s-au uscat mucenicii, pui la fiert apa. Cand aceasta clocoteste, adaugi si mucenicii si lasi la fiert 30-40 minute, pana cand micile rotocoale de aluat se vor ridica la suprafata.
Adauga zaharul, aromele, scortisoara si putina nuca. Mai lasa cateva clocote, apoi ia mucenicii de pe foc.
Se servesc atat calduti, cat si reci, cu nuca sau scortisoara.
Tipul bucatariei
Romaneasca