Paris Brest

/ / Modificat: 2014-02-18
Paris Brest

Paris Brest este un desert frantuzesc delicios, asemanator ca gust si textura cu eclerul sau profiterolul, dar aranjat sub forma unui tort in forma de inel. Desi cuprinde numerosi pasi si pare elaborata, reteta poate fi facuta de oricine, iar singurul inconvenient al prajiturii este ca se va manca foarte repede!

Timp de preparare

 3 ore  

Dificultate

mediu

Ingrediente

Pentru aluatul de patiserie

1 1/2 cana apa

1 1/2 cana faina

150 g unt

1/4 lingurita sare

6 oua

Pentru crema sau umplutura

240 ml de frisca lichida

1/2 lingurita extract de vanilie

14 g zahar pudra

Pentru ornat

zahar pudra vanilat

50 g migdale  

Mod de preparare

Incepe sa prepari aluatul de patiserie, amestecand apa cu untul si putina sare si adaugand treptat, faina, pe foc, pana cand se ingroasa si devine un aluat. Las-o sa se raceasca putin si pune-o in robotul de bucatarie, adaugand treptat ouale batute, in timp ce robotul merge.

Aluatul se va subtia usor, putand fi adaugat in pos, pentru a forma cele doua inele circulare, mai groase.

Fiecare foaie se coace timp de 10 minute, in cuptorul incins la 200 de grade Celsius, apoi inca 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius, fara a deschide usa cuptorului, pentru a evita "lasarea" foilor.

Desi exista mai multe retete de crema de vanilie pentru a umple foile, cea mai simpla varianta ramane cea facuta din frisca, zahar si extract de vanilie, amestecate bine.

Bate frisca lichida cu zaharul, iar la sfarsit, adauga vanilia. Lasa crema la frigider aproximativ 30 de minute, pentru a se intari. Dupa ce foile s-au racit, este timpul pentru umplerea lor si asamblarea prajiturii frantuzesti.

Asaza primul inel pe o tava sau platou, cu partea bombata in jos. Scobeste-l putin, pentru a inlatura excesul de aluat si a face loc pentru crema. Toarna crema intr-un pos si incepe sa umpli interiorul inelului, avand grija sa depasesti marginile (in inaltime), pentru ca o parte din ea sa intre in foaia care va veni deasupra.

Dupa ce ai terminat de modelat crema din pos, ia celalalt inel (care trebuie sa fie si el scobit de aluatul in exces) si asaza-l usor deasupra, cu partea scobita in jos, fara a apasa foarte tare, pentru a nu strica modelul cremei.

Orneaza prajitura cu zahar pudra si toarna fulgi de migdale, in ploaie. Poti opta si pentru alte tipuri de glazuri sau ornamente.

Glazura de ciocolata este o optiune delicioasa, insa prajitura poate fi acoperita si cu bezele, nuci sau alte ingrediente, dupa preferinta.

Articole recomandate

Citeste si despre