Placinta americana cu mere este un desert iconic, apreciat pentru aroma sa bogata si textura frageda a aluatului. Cu un echilibru perfect intre dulce si acrisor, aceasta placinta este ideala pentru orice ocazie, fie ca este savurata alaturi de familie sau servita ca un rasfat special in zilele reci de toamna.
Aceasta reteta simpla si autentica pastreaza farmecul placintei traditionale, combinand un aluat fraged cu umplutura aromata de mere, scortisoara si nucsoara. Preparata cu ingrediente naturale si iubire, placinta americana devine un desert irezistibil, mai ales cand este servita calda, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau un strop de frisca.
Descopera mai jos cum sa pregatesti aceasta placinta delicioasa, pas cu pas!
Ingrediente
Pentru aluat:
-
300 g faina 000
-
150 g unt rece, taiat cubulete
-
50 ml apa rece
-
Un praf de sare
Pentru umplutura:
-
1 kg mere rosii, curatate si taiate felii subtiri
-
Sucul si coaja rasa de la 1 lamaie
-
100 g zahar
-
Un praf de sare
-
1 lingurita scortisoara
-
Un praf de nucsoara
-
1 lingura faina
Pentru finisare:
-
15 ml lapte
-
1 ou batut
Mod de preparare
1. Pregatirea aluatului
-
Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea.
-
Adauga untul rece si framanta rapid cu varfurile degetelor pana obtii un amestec nisipos.
-
Toarna treptat apa rece si framanta doar cat sa se lege aluatul.
-
Imparte aluatul in doua parti egale, formeaza doua discuri, inveleste-le in folie alimentara si lasa-le la frigider pentru 30-60 minute.
2. Pregatirea umpluturii
-
Curata merele, taie-le felii subtiri si pune-le intr-un bol mare.
-
Adauga sucul si coaja de lamaie, zaharul, sarea, scortisoara, nucsoara si faina. Amesteca bine si lasa deoparte 15-20 minute.
3. Asamblarea placintei
-
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
-
Intinde primul disc de aluat pe o suprafata presarata cu faina si asaza-l intr-o tava de placinta (diametru 22-24 cm).
-
Adauga umplutura de mere si niveleaza.
-
Intinde al doilea disc de aluat si asaza-l peste umplutura. Taie excesul de aluat si sigileaza marginile presand cu o furculita sau rasucind usor.
-
Fa cateva crestaturi pe suprafata aluatului pentru a permite aburului sa iasa.
-
Amesteca oul batut cu laptele si unge suprafata placintei cu acest amestec.
4. Coacerea
-
Coace placinta in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45-50 minute, pana cand devine aurie si crocanta.
-
Lasa placinta sa se raceasca cel putin 30 de minute inainte de servire.
Servire
-
Se poate servi simpla sau alaturi de inghetata de vanilie ori frisca.
Pofta buna!
Sursa: www.gustos.ro
Sursa foto: freepik