O prajitura spectaculoasa, cu straturi bogate si gust intens de caramel, arahide si ciocolata. Ideala pentru ocazii speciale sau cand vrei sa impresionezi!
Ingrediente
Pentru blat:
-
500 g faina 000
-
200 g unt moale (min. 80% grasime)
-
150 g zahar pudra
-
8 galbenusuri
-
150 g arahide macinate mare
-
un praf de sare
-
vanilie sau 1 plic de zahar vanilat
Pentru sosul caramel:
-
200 g zahar
-
100 g unt (min. 80% grasime)
-
200 ml frisca naturala (min. 30% grasime)
-
o priza de sare
Pentru crema spumoasa:
-
275 g albus (aprox. 8 buc)
-
500 g zahar
-
350 g unt de arahide crunchy
-
100 g unt moale (min. 80% grasime)
-
150 g arahide intregi
Pentru glazura:
-
300 g ciocolata amaruie (min. 40% cacao)
-
300 ml frisca naturala (min. 30% grasime)
-
8 g gelatina foi
Mod de preparare
1. Prepararea blatului:
-
Freaca untul moale cu zaharul pudra si vanilia pana devine cremos.
-
Adauga galbenusurile pe rand, apoi incorporeaza faina cernuta, sarea si arahidele macinate mare.
-
Framanta usor pana obtii un aluat omogen. Intinde aluatul intr-o tava (aprox. 30x40 cm) tapetata cu hartie de copt.
-
Coace la 170°C (cuptor preincalzit) timp de 20-25 minute, pana devine usor auriu. Lasa sa se raceasca complet.
2. Prepararea sosului caramel:
-
Topeste zaharul intr-o cratita cu fund gros, fara sa amesteci, pana devine lichid si auriu.
-
Adauga untul si amesteca bine, apoi toarna frisca lichida incalzita si sarea.
-
Fierbe 2-3 minute, apoi lasa la racit. Toarna caramelul peste blatul copt si rece.
3. Prepararea cremei spumoase:
-
Bate albusurile spuma tare, apoi adauga zaharul treptat si mixeaza pana obtii o bezea ferma si lucioasa.
-
Adauga untul de arahide si untul moale, mixand pana la omogenizare.
-
Incorporeaza arahidele intregi si intinde crema peste stratul de caramel.
4. Glazura de ciocolata:
-
Incalzeste frisca pana aproape de punctul de fierbere, apoi adauga ciocolata rupta bucatele si amesteca pana se topeste.
-
Hidrateaza gelatina in apa rece, apoi topeste-o usor la bain-marie si incorporeaz-o in glazura calduta.
-
Toarna glazura peste prajitura si niveleaza.
Tips & servire
-
Lasa prajitura la rece minimum 4-5 ore (ideal peste noapte) pentru a se fixa bine straturile.
-
Taie cu un cutit trecut prin apa fierbinte pentru margini curate.
Sursa: www.savoriurbane.com
Sursa foto: freepik