Sutlacul este un desert extrem de cunoscut si iubit in toata Turcia si nelipsit din fiecare meniu cu specific turcesc din lume. in fond, este o budinca de orez mult mai cremoasa decat cea pe care o cunoastem noi si are un gust aparte prin procesul de gratinare.
Daca ti-a placut orezul cu lapte al bunicii, vei iubi aceasta reteta sutlac, o budinca de orez coapta, reteta din Turcia.
Iti recomandam sa o lasi in frigider cateva ore inainte de a o servi. Si iti promitem ca te vei indragosti de gustul fin.
Ingrediente
-
130 g orez (preferabil orez cu bob rotund)
-
500 ml apa
-
1 praf de sare
-
1 litru lapte
-
2 linguri amidon + ½ cana lapte (pentru dizolvare)
-
200 g zahar
Mod de preparare
-
Fierberea orezului
-
Pune orezul intr-o cratita impreuna cu 500 ml apa si un praf de sare.
-
Fierbe la foc mediu pana cand orezul absoarbe aproape toata apa si devine moale.
-
-
Adaugarea laptelui
-
Toarna laptele peste orez si lasa sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.
-
-
Pregatirea amidonului
-
Dizolva cele 2 linguri de amidon in ½ cana de lapte rece, amestecand bine pentru a nu ramane cocoloase.
-
-
Ingrosarea compozitiei
-
Cand orezul a fiert bine in lapte, adauga zaharul si amesteca.
-
Toarna amestecul de amidon si lapte, amestecand continuu, si mai fierbe inca 5-10 minute pana cand compozitia se ingroasa usor.
-
-
Servire
-
Toarna sutlac-ul in boluri rezistente la caldura.
-
Optional, poti rumeni usor suprafata desertului sub grill-ul cuptorului pentru un aspect caramelizat.
-
Lasa sa se raceasca, apoi da la frigider pentru cateva ore inainte de servire.
-
Pofta buna!
Sursa: www.hayateria.com
Sursa foto: freepik