Sutlac ( orez cu lapte turcesc)

/ / Modificat: 2025-02-19
Sutlac ( orez cu lapte turcesc)

Sutlacul este un desert extrem de cunoscut si iubit in toata Turcia si nelipsit din fiecare meniu cu specific turcesc din lume. in fond, este o budinca de orez mult mai cremoasa decat cea pe care o cunoastem noi si are un gust aparte prin procesul de gratinare.

Daca ti-a placut orezul cu lapte al bunicii, vei iubi aceasta reteta sutlac, o budinca de orez coapta, reteta din Turcia.

Iti recomandam sa o lasi in frigider cateva ore inainte de a o servi. Si iti promitem ca te vei indragosti de gustul fin.

Ingrediente

  • 130 g orez (preferabil orez cu bob rotund)

  • 500 ml apa

  • 1 praf de sare

  • 1 litru lapte

  • 2 linguri amidon + ½ cana lapte (pentru dizolvare)

  • 200 g zahar

Mod de preparare

  1. Fierberea orezului

    • Pune orezul intr-o cratita impreuna cu 500 ml apa si un praf de sare.

    • Fierbe la foc mediu pana cand orezul absoarbe aproape toata apa si devine moale.

  2. Adaugarea laptelui

    • Toarna laptele peste orez si lasa sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.

  3. Pregatirea amidonului

    • Dizolva cele 2 linguri de amidon in ½ cana de lapte rece, amestecand bine pentru a nu ramane cocoloase.

  4. Ingrosarea compozitiei

    • Cand orezul a fiert bine in lapte, adauga zaharul si amesteca.

    • Toarna amestecul de amidon si lapte, amestecand continuu, si mai fierbe inca 5-10 minute pana cand compozitia se ingroasa usor.

  5. Servire

    • Toarna sutlac-ul in boluri rezistente la caldura.

    • Optional, poti rumeni usor suprafata desertului sub grill-ul cuptorului pentru un aspect caramelizat.

    • Lasa sa se raceasca, apoi da la frigider pentru cateva ore inainte de servire.

Pofta buna!

Sursa: www.hayateria.com

Sursa foto: freepik

 

Taguri Orez cu lapte Desert copii

Articole recomandate

Citeste si despre