Clatitele se numara printre deserturile preferate ale celor mici. Indiferent ca sunt umplute cu crema de ciocolata, cu dulceata, gem sau miere, cu greu gasesti un copil care sa refuze o clatita proaspata si pufoasa. Pe cat de simplu pare de facut acest desert, pe atat de provocator poate fi uneori. Daca nu sunt facute si pastrate cum trebuie, clatite pot iesi fie prea groase, fie prea uscate și nu vor fi pe placul celor mici.
Una dintre problemele care apar atunci cand facem o cantitate mai mare de clatite este ca acestea se usuca pe margine. Atunci cand le coacem, marginile se desprind de tigaie, iar cand sunt gata, incep sa se faramiteze. Daca stau cateva ore la temperatura camerei, clatitele se vor usca si mai tare pe margini si nu vor mai fi pe placul celor mici.
Pentru a scapa de aceasta problema, poti apela la un truc foarte simplu. Pune clatitele una peste alta, pe o farfurie, dupa ce le coci. Imediat ce ai adaugat o clatita fierbinte, intoarce-le, astfel incat ultima clatita sa fie jos. In acest fel, clatita se va raci treptat si chiar va face putin condens, in contact cu farfuria. Astfel, marginile vor deveni moi si nu se vor mai faramita.
Repeta procedeul de fiecare data cand adaugi o clatita noua deasupra si intoarce-le pe toate, astfel incat ultima adaugata sa fie jos. In acest fel, clatitele se vor pastra moi si pufoase pentru mai mult timp. Daca ai facut o cantitate mai mare de aluat, poti pastra o parte din el la frigider, pana a doua zi, astfel incat sa faci clatite proaspete. Va fi nevoie sa il mai diluezi putin, pentru ca se va ingrosa pe masura ce sta la frigider.
Cum prepari clatite pufoase
Ingredientele de care ai nevoie pentru cele mai gustoase pufoase clatite sunt:
- 2 oua
- 1 cana de lapte
- 1 cana apa minerala
- 30 g unt topit
- 2 cani faina
- un praf de sare
- un pliculet zahar vanilat sau o lingurita esenta de vanilie
Amesteca ouale, untul topit, sarea, zaharul vanilat si jumatate de cana de lapte. Adauga faina din belsug, astfel incat sa obtii un aluat gros. Dilueaza-l apoi cu restul de lapte si adauga si restul de faina. La final, pune apa minerala. In acest fel, facand un aluat mai consistent pe care il subtiezi cu apa minerala si lapte, nu se vor mai forma cocoloase. Daca pui intai ingredientele umede si apoi faina, risti sa se faca cocoloase.
FOTO: Freepik